Det var tidigt i måndags morse (den 29 aug) som värmaren i reaktor 4:s tryckhållare i Ringhals gick sönder. Det skedde under en av de obligatoriska testkörningarna efter den nyligen genomförda revisionen av reaktorn som påbörjades den 10 augusti. Tanken vara att reaktorn – på 1 120 MW – skulle tas i drift den 4 september, men nu har Vattenfall meddelat att det troligen blir först den 30 november.
– Det är väldigt olyckligt att det sker i det här pressade marknadsläget. Vi kommer att göra allt som går för att åtgärda det så snabbt som möjligt, säger Anna Collin, presstalesperson på Vattenfall.
Men det är inga reservdelar som finns på lager. Komponenterna som gick sönder är skräddarsydda för Ringhals 4 och måste nytillverkas.
– Våra experter har ett nära samarbete med leverantören, Framatome från Tyskland. Vår prognos är att det tar tre månader att åtgärda.
Är detta ett vanligt fel?
– Nej, det har vad vi vet i nuläget aldrig hänt förut, säger Anna Collin.
Svenska kraftnät varnar
Utmaningen med kraftsystemet blir än större då Forsmark 1 går in i revision mellan den 4 september till den 8 oktober. Det utsatta effektläget oroar Svenska kraftnät, som tidigare under dagen också varnat för en reell risk för bortkoppling i vinter.
− I våra beräkningar räknar vi med en tillgänglighet på cirka 90 procent avseende kärnkraften. Med Ringhals 4 ur drift minskar tillgängligheten med mer än 90 procent. Det innebär att vi får minskade marginaler i kraftsystemet, säger Pontus de Maré, driftchef på SvK, i en presskommentar.
Stoppet innebär även att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige minskar – framför allt mellan SE3 och SE4 – eftersom systemet behöver kunna klara ett felfall om någon del av elsystemet skulle fallera.
– Med båda dessa två kärnkraftsblock ur produktion får vi en prispåverkan under hösten. Hur stor den blir kan vi inte säga. Det påverkas av en mängd olika faktorer, men att elpriserna pressas uppåt är klart, säger Pontus de Maré.
Svenska kraftnät skriver även att man ska se om planerade avbrott i bland annat kärnkraften kan flyttas på framtiden för att dämpa effekten av bortfallet.
På Energiföretagen återupprepar elmarknadsanalytikern Magnus Thorstensson ett yttrande som han fällt många gånger i år:
– Vi har ett tunt kraftsystem och även små förändringar kommer att få stora konsekvenser. Det är 1 100 MW som försvinner nu – det blir tufft. Vi får hoppas på en skånsk vinter, med vind och rusk. Inte minst behöver vi en rejäl höstflod med tanke på underskottet i den hydrologiska balansen i Norden., säger Magnus Thorstensson.
Ministern ska möta branschen
Under onsdagen höll energiminister Khashayar Farmanbar och finansminister Mikael Damberg en presskonferens med anledning av det utsatta läget på elmarknaden.
– Bortfallet av Ringhals 4 kommer få stora effekter. Vi behöver samtliga kraftslag för att hela elsystemet ska fungera, sa Khashayar Farmanbar som under torsdagen ska träffa företrädare för hela energibranschen för att se om det går att få fram extra kapacitet, till exempel från kraftvärmeverk.
– Vi behöver all tillgänglig kapacitet som finns, säger Khashayar Farmanbar.
Mikael Damberg utlovade samtidigt mer stöd till elkunderna, även om han varnade för att det blir en tuff vinter där hushållen får ställa in sig på mycket höga elräkningar:
– Vi kommer göra vad som krävs för att hjälpa elkunderna. Nya prognoser från Svenska kraftnät visar att det troligen blir totalt 90 miljarder kronor i flaskhalsintäkter under 2022 och 2023. Det gör att bufferten ökar om det blir en tuffare situation. Men samtidigt kommer
Enligt EU:s regelverk kan pengarna i speciella fall användas till nödåtgärder, och Khashayar Farmanbar påpekade att han fått positiva signaler från EU-kommissionen om att pengarna går att använda på detta sätt.
Inom EU pågår samtidigt intensiva diskussioner om hur elmarknaden på olika sätt ska kunna dämpas.
”Vi planerar en nödintervention och en strukturell reform av elmarknaden”, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter tidigare under veckan.
Johan Wickström