Vi går från ett lågt pris till ett historiskt högt prisläge på bara ett år, säger Mathias Bjurman, avdelningschef för Kraft, värme & kyla på Falu Energi & Vatten. Det han talar om är marknaden för biobränsle där utbudet varit betydligt större än efterfrågan under de senaste åren – men där allt nu har förändrats i snabb takt.
– Suget efter bioråvaror har accelererat på grund av de höga elpriserna. Vi använder det mesta i våra pannor: grot, returträ, bark, spån och flis. Det är ganska flexibelt. Och vi kör för fullt.
Förutom de två kraftvärmepannorna på 30 MW styck har företaget ett antal hetvattenpannor samt egen pelletstillverkning, där basråvaran är spån. Företagets fjärrvärmenät är också sammankopplat med Borlänges. Där har nedläggningen av Stora Enso lett till minskad spillvärmeleverans, vilket också ökat efterfrågan på biobränsle.
En fördel för Falu Energi & Vatten är dock det strategiska läget: mitt i en skogsregion, långt från kusten.
– Vi har många lokala leverantörer som vi kan fråga inom ett upptagningsområde på cirka 10 mil. Det är ett pusslande. Men när Ukrainakriget startade märkte vi att det blev tuffare att få in offerter. Och priserna har ökat kraftigt jämfört med föregående år, säger Mathias Bjurman.
Tufft att parera kostnadsökningar
För vissa fjärrvärmebolag kan det bli tufft att parera sådana här kostnadsökningar, enligt Mathias Bjurman. I förra årets prisdialog angav vi en lägre prognos för bränsleprisutvecklingen än den vi ser nu.
– Det som väger upp en del i helheten är att eftersom vi har kraftvärme så producerar vi också el, vilket är gynnsamt när elpriserna är höga.
Och genom att företaget har egen pelletsproduktion kan man också ha en konstant hög elproduktion över året, tack vare att värmeunderlaget ökar (pelletsen torkas genom fjärrvärmen).
– Priset på pellets har varit ganska stillastående under senare år, men nu har det ökat i takt med att efterfrågan från utlandet ökar. Vi säljer främst till lokala kunder och industrin.
Att köpa spån under senare år har varit en hyfsat enkel affär:
– Under pandemin var spåntillgången god. Då var många hemma och snickrade och sågverken gick för fullt. Men nu har konkurrensen om spånet ökat, konstaterar Mathias Bjurman.
Han tror att den höga prisbilden är här för att stanna.
– Det finns inget som talar för att efterfrågan på pellets kommer att sjunka när vi ska bli fossilfria.
Oro för EU-diskussioner
Diskussionerna i EU om att begränsa tillgången på bioråvara väcker dock funderingar.
– Det är oroväckande, vad ska vi elda med då? Var jag än tittar ser jag skog. Det finns arealer att nyttja men det ska göras på rätt sätt. Man kan inte bygga hus av rötskadat trä och det är dessa träd vi eldar, inte jungfrulig skogsråvara.
Vilka är de största bränsleutmaningarna för er?
– Det är att det är så få leverantörer som vill garantera stora fasta volymer under lång tid. När vi inte vet vad vår insatsvara kostar blir det svårt att prissätta värmen rätt. Fjärrvärmens signum är ju stabilitet och långsiktighet.
Johan Wickström