Hur är synen på energieffektivisering i Sverige?
– Vi har under lång tid pratat alldeles för lite om energieffektivisering. Det beror nog på att vi historiskt sett haft en hög elanvändning och väldigt låga elpriser. Men nu måste vi se över hur vi använder elen. Jag brukar jämföra med ett såll: vi måste täta till innan vi tillför ny el.
Louise Ödlund
Jobb: Professor i energisystem på Linköpings universitet.
Bor: Villa i Norrköping.
Energispartips: Gör en husesyn och se vilka möjligheter som finns inom uppvärmning, klimatskal och beteende. Till exempel: Kan jag sänka inomhustemperaturen? Måste alla rum vara uppvärmda? Kan jag duscha kortare? Kan jag skippa torktumlaren?
Vad säger du om partiernas förslag för att mildra effekten av elpriserna?
– Jag är kritisk till högkostnadsskyddet som regeringen föreslår. Det riskerar att rättfärdiggöra en hög elanvändning och driva priserna uppåt och att nödvändiga effektiviseringsåtgärder inte genomförs.
Vad bör politikerna göra då?
– Det viktigaste är att kraftsamla kring den energiutmaning vi nu ser, på samma sätt som vi gjorde under pandemin. Vi måste se energisystemet som en helhet och sträva efter att göra systemet mer tight istället för att polarisera och ställa olika kraftslag mot varandra.
Kan du ge konkreta exempel?
– Vi behöver till exempel införa åtgärder som hjälper till att konvertera bort den direktverkande elen och åtgärder som ser till att flytta laster under effekttoppar. Det måste vara incitament som styr åt rätt håll. Det behövs morötter och kunskap för att minska elanvändningen.
Hur stor är potentialen?
– Vi ser att små och medelstora företag i snitt kan minska elanvändningen med runt 25 procent genom åtgärder inom stödprocesserna. Och hushållen skulle kunna minska med 10 procent bara genom att ändra beteenden.
Och de stora företagen då?
– De har kommit en bra bit på vägen. Där ser vi att man kan kapa runt 10 procent genom att ändra i stödprocesserna, inte i kärnprocesserna. Det handlar till exempel om belysning och ventilation.
Hur ser du på fjärrvärmens roll i detta sammanhang?
– Vi har ett unikt fjärrvärmesystem och det ska vi självklart nyttja. Kraftvärmen är jätteviktig – därför är det bra om värmeunderlaget ökar genom mer fjärrvärme och fjärrkyla.
Hur kan energiföretagen bidra till mer effektivisering?
– De har redan idag en del rådgivning kring energitjänster och detta bör de lyfta ytterligare. De sitter ju på så mycket kunskap inom det här området.
Johan Wickström