Med närmare 30 företag som underlag kan Nyckeltalsinstitutet konstatera att branschen tillhör de allra mest attraktiva och jämställda i svenskt arbetsliv.
–Det visar att trots att branschen fortfarande är mansdominerad så jobbar verkligen energibolagen för att skapa jämställda arbetsplatser. Och de är medvetna om att de måste göra det för att klara kompetensförsörjningen, säger Tina Ekström, vd Nyckeltalsinstitutet.
Att det på topplistan över de mest attraktiva arbetsplatserna finns tre energibolag förvånar henne inte alls. Liksom förra året tar Uniper förstaplatsen bland mest attraktiva arbetsgivare och på tredje plats finns Dala Energi och Ellevio.
– Energibolagen har länge legat högt på rankinglistorna. Det känns tryggt att branschen är så attraktiv och bra på att ta vara på kompetens oavsett kön. Vi hoppas att resultaten bidrar till att attrahera nya medarbetare. Inte minst eftersom detta är ett så viktigt område när det gäller vår framtid och jordklotets överlevnad, säger Tina Ekström.
Lika möjligheter i Luleå
När det gäller jämställdhet så toppas listan av Luleå Energi, som klättrat upp från tredje till första plats. På Luleå Energi har män och kvinnor lika möjligheter oavsett om det gäller chefskap, sysselsättningsgrad eller föräldraledighet. De har en jämställd högsta ledningsgrupp och 55 procent jämställda yrkesgrupper.
– Jag är jätteglad över att vi ligger i topp, inte minst för att fakta och våra medarbetares upplevelser är i harmoni. De tycker att det här är en arbetsplats för alla, oavsett vem du är eller varifrån du kommer, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet på Luleå Energi.
Hon menar att ett skäl till att bolaget lyckats klättra till toppen är ett aktivt fortsatt arbete med företagskulturen. Alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.
– Det gäller att bestämma vilken kultur företaget vill ha. Och sedan identifiera vilka beteenden som främjar utvecklingen och samtidigt våga bryta sådant som inte gör det. Det kan handla om machokultur eller synen på allas lika värde.
Tydliga mål och nyckeltal
För att lyckas förändra krävs också tydliga mål och nyckeltal som mäts och följs upp. För att sedan göra aktiviteter och insatser. Till exempel kompetenshöjning eller att på olika sätt främja balansen mellan arbete och privatliv.
– När det gäller rekrytering arbetar vi kompetensbaserat. Det innebär att alla som uppfyller kravprofilen kommer vidare i ett första steg. Vår ambition är att vi till varje tjänst intervjuar en tjej och en kille. Men eftersom branschen är mansdominerad är det inte helt lätt, säger Katharina Frank.
För att få fler att få upp ögonen för energijobb finns något som Luleå Energi kallar för chanstagare. Chanser är allting som inte är tjänster. Det kan handla om prao, praktik, examensarbete, utvecklingsplatser och språkträning.
– Många vet inte riktigt vad det innebär att arbeta inom energibranschen. Vi vill visa bredden på alla de yrken som finns. Förra året tog vi emot drygt 40 chanstagare, varav knappt 40 procent var tjejer.
Luleå Energi har kommit en bra bit på vägen till att vara en jämställd arbetsplats. Men Katharina Frank är ödmjuk inför att det finns mycket kvar att göra. Resan har bara börjat.
TopplistorAttraktiv arbetsgivarindex
1. Uniper
2. Byggföretagen
3. Dala Energi och Ellevio
Baseras bland annat på tillsvidareanställningar, lika chefskarriär, gruppstorlek, kompetensutveckling och sjukfrånvaro.
Jämställdhetsindex
1. Luleå Energi
2. Göteborgs Hamn, Sveriges Radio och Kriminalvården
3. Fujitsu Sweden
Baseras bland annat på lika arbetsvillkor för män och kvinnor som lön, ledningsgrupp, föräldraskap, heltids- och tillsvidareanställningar.
Hälsoindex
1. Sveriges Riksbank
2. Bankgirot och Skandia Fastigheter
3. E-HälsomyndighetenBaseras bland annat på sjukfall, rehabresultat, sjukfrånvaro, friskvård och arbetsmiljöarbete.
Kartläggningen baseras på insamlad statistik från 2022. Den har genererats från en databas med information om cirka
700 000 medarbetares arbetsvillkor på cirka 360 företag och organisationer.
Susanne Glennegård