En minimal läcka i fjärrvärmenätet kan leda till att flera kubikmeter varmt vatten forsar ut med underminering av marken och energiförlust som följd. Små läckor kan dock vara svåra att upptäcka även för sofistikerade larmsystem, så flera energibolag garderar sig med flygtermografering, det vill säga att fotografera med värmekamera från luften för att lokalisera eventuella läckage.
Ett av dem är Västervik Miljö & Energi, som i mitten av februari beställde en flygning över sina fjärrvärmenät i Västervik, Ankarsrum och Gamleby, med sammanlagt cirka 30 mil ledningar.
Dennis Lindgren, underhållschef, och Clas Johansson, produktions- och distributionschef, är duon som är ansvariga på Västervik Miljö & Energi för att hålla nere värmeförlusterna i fjärrvärmenätet så mycket som möjligt.
– Det här är andra gången vi gör en termografering. Första gången var för tre år sedan, och nu har vi lagt en intervall på tre år så får vi se i framtiden om det är tillräckligt eller inte, säger Dennis Lindgren.
Underhåll och förbättringar
Framför allt är det underhåll och förbättringar de jobbar med, där övervakning av värmenätet är en del av det. Men det är svårt att få en totalbild av hela nätet via larmsystemet, berättar Clas Johansson.
– Termografering är ett ganska grovt instrument, men man får en bra överblick över värmenätets status och skick. Det gör att man fort ser om man har några misstänkta områden där man kanske har någon begynnande läckage.
Flygningen sker på cirka 800 meters höjd och görs alltid på natten för att undvika att solen värmer upp marken och bildar varma punkter.
– Så det är mer ett komplement till befintlig larmövervakning och gör att vi kan åtgärda läckor eller misstänkta felaktigheter som systemet inte upptäckt. Och samtidigt får vi feedback på hur bra larmsystemet fungerar, säger Clas Johansson.
Fotograferingen sker med ett flygplan som är utrustat med en känslig och högupplöst värmekamera. Sen flyger man fram och tillbaka över området i längder eller ”korridorer” på 250 meter och registrerar värmekamerabilder längs hela distributionsnätet.
Flygningen sker på cirka 800 meters höjd och görs alltid på natten för att undvika att solen värmer upp marken och bildar varma punkter. Optimala väderförhållanden är minusgrader och klar himmel.
Resultat av flygningen ger en komplett IR-karta över det område där nätet är placerat, med bilder som visar var värmeutvecklingen är ovanligt hög.
– Vi får alla bilder med allt material och även en lista med misstänkta punkter där läckage kan finns av firman som hjälper oss. De gör en grundanalys som vi får ta del av, säger Dennis Lindgren.
Lysande punkter sticker ut
På den stora översiktsbilden i färg är det små lysande punkter som sticker ut och ger en fingervisning om var man måste titta närmare på ett eventuellt fel. I den svartvita detaljbilden syns ledningarna i gult, och till höger i nedre delen av bilden man se ett värmeläckage pågår.
– Bilderna gör att vi mer noggrant kan lokalisera felet och se var vi måste gräva för att se vad det är för status och om vi måste laga röret eller ledningen. Så det är ett väldigt bra och värdefullt hjälpmedel, säger Clas Johansson.
Termograferingen visade att det fanns några mindre misstänka skador i Västervik och i Gamleby men inget i Ankarsrum. Dessa platser undersöks nu vidare för att åtgärdas om behov finns, eftersom det ibland kan finnas naturliga förklaringar till att det ser varmt ut.
Både Dennis Lindgren och Clas Johansson känner sig nöjda över resultatet. Men de slår sig inte till ro för det.
– Vi vill ständigt bli bättre med vår övervakning av fjärrvärmenäten, och vi ser att det finns brister där vi måste satsa och investera för att bli bättre hela tiden. Därför är det bra att få en sån här liten överflygning och få en status. Men även att firman gör en bedömning att det ser väldigt bra ut. Det är alltid skönt att få höra, avslutar Clas Johansson.
Jan Hallman