Göteborg Energi
Göteborg Energi är Sveriges fjärde största energibolag och ägs av Göteborgs Stad. Koncernen levererar fjärrvärme, fjärrkyla, elnät, elhandel, gasnät, gashandel, stadsfiber och energitjänster.
Göteborg Energi har cirka 1 000 anställda. Nettoomsättningen 2022 var drygt 9,6 miljarder kronor.
Det handlar både om nya satsningar och omställning av befintlig industri och transportsystem när Göteborg växlar upp. Enbart Novo Energys batterifabrik förväntas behöva 250 MW el. Det är Northvolt och Volvo Car som äger bolaget och som bygger batterifabriken i anslutning till Volvos fabrik på Hisingen.
På Hisingen ska även Göteborgs Hamn göra stora satsningar som kräver mycket el. Det handlar om elektrifiering av fartyg, laddningsmöjligheter för fordon och en vätgastankstation.
Dessutom har Stena Line aviserat att de vill satsa på två eldrivna färjor mellan Göteborg och Fredrikshavn i Danmark och raffinaderierna St1 och Preem står inför mångmiljardinvestering i biobaserade drivmedel.
– Det är en stark koncentration av satsningar som kräver väldigt mycket el på just Hisingen. Göteborg är det nya Norrland, säger Per-Anders Gustafsson.
– För att möta den utvecklingen krävs en snabb utbyggnad av elnätet på lokal, regional och nationell nivå. Vi har nyligen påbörjat vår största elnätsinvestering någonsin för att klara detta.
Miljardinvesteringar i elnätet
Det handlar om en satsning på närmare en miljard kronor med bland annat två nya 130 kV-mottagningsstationer på Hisingen som Göteborg Energi bygger och en dubbel 130 kV-regionnätsledning som byggs av Vattenfall Eldistribution. Detta kommer att möjliggöra ett effekttillskott på 500 MW till Göteborg.
– Det är en väldigt viktig investering, särskilt med tanke på att elen som används i Göteborg huvudsakligen produceras utanför kommunen och Västra Götalands län, säger Per-Anders Gustafsson.
– Samtidigt behöver elproduktion byggas ut i närheten och då främst vindkraft till havs, vilket kan ge ett rejält tillskott. Det finns flera vindkraftsprojekt som är aktuella i vårt område och som väntar på tillstånd. Den processen tar dock cirka tio år och det är längre än vad det tog att bygga Öresundsbron, vilket vi måste ändra på, säger Per-Anders Gustafsson otåligt.
Det finns ingenstans där man kan göra så stor skillnad som man kan i energibranschen just nu och ingenstans där man kan göra så stor skillnad som i Göteborg.”
Började med ett exjobb
Det råder verkligen inte brist på utmaningar på energiområdet när Per-Anders Gustafsson tillrätt som ny vd, men han har gedigen erfarenhet från branschen och bolaget vilket kommer att behövas. Redan när han pluggade till elektroingenjör på Chalmers för 20 år sedan var siktet att jobba på Göteborg Energi. Det som lockade honom var kombinationen av affärer, samhällsnytta och att arbeta för staden.
Hans examensarbete gjorde han därför på Göteborg Energi och det handlade om effektreserven i Sverige. Examensarbetet blev så bra att han erbjöds jobb på energibolaget och där har han blivit kvar i olika roller, bland annat som chef för Göteborg Energi Nät. Sedan i höstas har han varit tillförordnad vd och den 1 mars blev han ordinarie på posten. Detta i en tid när frågor om energi och klimat är på allas agenda – från privatpersoner till ledande politiker.
– Samtidigt finns det ingenstans där man kan göra så stor skillnad som man kan i energibranschen just nu och ingenstans där man kan göra så stor skillnad som i Göteborg. Att då få vara vd på det lokala energibolaget är väldigt roligt, säger Per-Anders Gustafsson.
Per-Anders GustafssonÅlder: 43 år.
Familj: Fru Elin, två döttrar, Majken och Doris, samt katten Sigge.
Borr: Göteborg.
Gör på fritiden: Är fotbollstränare för ett av döttrarnas fotbollslag, går promenader, spelar tennis och läser böcker.
Personliga energitips: Isolera dörrar och fönster, ha olika temperaturer i rummen, avfrosta frys/uppdatera frys, använd eco-funktioner.
Tydligt engagemang i regionen
Det finns ett tydligt engagemang kring energifrågan i Göteborg, vilket märks på olika sätt. Ett samarbete för att öka elnätskapaciteten och korta ledtiderna är samverkansarenan ACCEL, som verkar lokalt och drivs av Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Svenska kraftnät, men där även Göteborg Energi ingår.
– Behovet av el och kapacitet ökar kraftigt och vi vill på alla sätt vara med och motverka en eventuell kapacitetsbrist. Vi deltar bland annat i ACCEL:s prognosgrupp som tittar på hur effektbehovet ser ut framåt och var investeringar gör mest nytta.
– Vi för också en tidig dialog om hur nya ledningar till Göteborgsområdet ska få plats givet annan stadsutveckling. Innan nya ledningar är på plats krävs andra åtgärder som till exempel olika flexibilitetslösningar. Vi har kommit en bra bit där och bidrar med kunskap och dialog kring flex.
Nyligen skrev också Västra Götalands landshövding Sten Tolgfors till regeringen där han vill att regionen blir pilot för en snabbare planhantering för regional energi- och elnätsplanering.
– Det är jättebra att landshövdingen går ut på det här sättet och är så här tydlig. Han riktar sig visserligen till regeringen, men länsstyrelsen har också en viktig del i tillståndsprocesser för att bygga ut elnät och ny elproduktion och då förväntar vi oss så klart att de inte blir en flaskhals i processen, säger Per-Anders Gustafsson och fortsätter:
– Vi ställer gärna upp i en sådan pilot i Sverige. Göteborg är den region där det kommer att hända som mest, så det är också rimligt att göra en pilot här.
Det förväntade elbehovet kommer att öka med 70 procent till 2035, vilket motsvarar elbehovet i dagens Malmö.”
”Nu har vi en samlad bild av läget”
I Göteborg finns alla typer av växande kunder – Skandinaviens största hamn, kraftig expansion av kontor- och fastigheter och en stor industrisektor som både står inför en omställning och nyetablering, som alla kräver mycket mer energi. Därtill hela transportsektorn som ska behöver mycket energi framöver.
– Göteborg Energi har tagit på sig rollen att vara samlingspunkten för denna utveckling i Göteborg. Det är inte självklart att ha koll på hur stora behov de olika aktörerna har och det hade vi inte för några år sedan, men nu har vi pratat med våra kunder och har en samlad bild av läget, säger Per-Anders Gustafsson.
– Det gör att vi kan se att det förväntade elbehovet kommer att öka med 70 procent till 2035, vilket motsvarar elbehovet i dagens Malmö. Det exemplifierar hur mycket det faktiskt handlar om.
Stora satsningar på fjärrvärme
Som en viktig del i av lösningen med mer el ingår även energibolagets fjärrvärmesatsningar. Göteborg Energis styrelse tog i februari beslut om att bygga en ny bioångpanna som ska integreras med det befintliga Rya kraftvärmeverk. Den nya anläggningen kommer att kosta 2,7 miljarder kronor och ha en effekt på 30 MW el. Frågan ligger nu på kommunfullmäktiges bord och de förväntas ta beslut i frågan under våren.
Vid utgången av 2025 ska bolagets fjärrvärme vara helt fossilfri under ett normalår, så de ska även bygga ett antal pelletsanläggningar. Göteborg Energi har även undersökt möjligheterna med geoenergi, men de tester som har genomfört visar att berggrunden i Göteborg inte är optimal.
– Dessutom har bland annat geoenergiprojektet som genomförs i Helsingfors haft stora utmaningar. Vi ser därför att en geoenergisatsning är förenat med stora ekonomiska risker, så nu är det inte aktuellt för oss att satsa på det, men vi fortsätter att följa den tekniska utveckling som sker på området, säger Per-Anders Gustafsson, som tycker att det är viktigt att se fjärrvärmens roll i att minska elbehovet.
– Vi har en stor del av värmemarknaden i Göteborg och fjärrvärmen minskar behovet av eleffekt. Det handlar om cirka 700 MW. Om vi inte hade fjärrvärme i Göteborg skulle effektbehovet varit dubbelt så stort. Det är därför viktigt att se till hela energisystemet och fjärrvärmen avlastar vårt relativt ansträngda elnät, avslutar Per-Anders Gustafsson.
Ann-Sofie Borglund