Hitachi Energy är världsledande på högspänd likström, HVDC-teknik, som används för att föra över elen över längre sträckor med låga förluster. Efter flera år av stadig tillväxt har företaget – med största verksamhetsort i Ludvika – nu tecknat avtal med den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT tillsammans med företaget Petrofac.
Det handlar om att leverera sex HVDC-system – omriktarstationer till både havs och land – till havsbaserade vindkraftsparker i Tyskland och Nederländerna med leverans fram till 2031. Vart och ett av dessa projekt har en kapacitet på 2 000 MW och en spänningsnivå på 525 kilovolt.
Ramavtalet på 13 miljarder euro – eller cirka 147 miljarder kronor – är det största någonsin i Hitachi Energys historia och ett av de största någonsin i Sverige.
– Det är fantastiskt kul. Man får nypa sig i armen. Vi har jobbat med denna affär i många år. Det är också ett nytt affärsupplägg som borgar för långsiktighet. Nu ska vi investera närmare en miljard kronor i vår verksamhet i Sverige, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige.
Ska anställa 2 000 personer
Affären innebär också att företaget nu måste fortsätta nyanställa. Sedan 2020 har Hitachi Energy rekryterat fler än 1 500 personer i Sverige. Och inom de kommande åren behöver ytterligare drygt 2 000 personer anställas, varav de flesta behövs i Ludvika.
– Mer än hälften av detta är ingenjörer, men vi behöver också mer personal i verkstäderna. Och när vi växer så här snabbt behöver vi fler medarbetare på de flesta funktioner, som juridik, ekonomi och HR, säger Tobias Hansson.
Trots det tuffa rekryteringsläget i energibranschen har Hitachi Energy lyckats hitta personal än så länge:
– Det är en utmaning, men vi har ändå hållit takten och anställt 400 personer bara i år. Det är ett ganska högt söktryck med folk från hela världen, säger Tobias Hansson
När affären presentades under torsdagen (den 27 april) så var Sveriges bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell på plats i Ludvika.
– Det gläder mig att vara här tillsammans med medarbetarna för att fira en av Sveriges största exportaffärer någonsin och kunna visa upp Sveriges världsledande kunskap och teknikinnovation inom den gröna omställningen, säger Johan Forsell.
"Marknaden är urstark"
Stamnätsoperatörern TenneT har cirka 2 500 mil transmissionsnät och levererar el till 43 miljoner kunder i Tyskland och Nederländerna. Bakgrunden till företagets nya investeringar är den så kallade Esbjergdeklarationen från 2022. Då enades Tyskland, Nederländerna, Danmark och Belgien om att installera minst 65 GW havsbaserad vindkraft till 2030. TenneT ska stå för 40 GW av detta, med 20 GW vardera i de tyska och nederländska delarna av Nordsjön.
Så med tanke på detta lär det kanske bli nya affärer på sikt:
– Marknaden är urstark. Det här är ett tecken på att energiomställningen fått upp ångan. Det finns planer på att bygga 130 GW till 2030 bara i Europa och 300 GW till 2050, säger Tobias Hansson.
Johan Wickström