Energy Buddies matchar yrkeserfarna medarbetare med nyanlända som är välutbildade inom energiområdet. Målet är att ge adepterna en väg in i energibranschen och stöd när de söker jobb. Programmet, som startats av Energiföretagen, har slagit väl ut. Förra året startade en ny omgång som blev klar i slutet av januari.
Tre av mentorerna var Lisa Kleist, HR Business partner på Vattenfall Eldistribution, Saleh Saleh, driftingenjör på lokalnät Omixon, Stockholm, och Monika Söderlund Andreasson, vd på Sollentuna Energi och Miljö (fram till den 1 mars då hon går i pension). Vi samlas för att prata kring drivkrafter och erfarenheter.
Saleh Saleh bestämde sig för att bli mentor när han såg en inbjudan på LinkedIn.
– Jag tänkte, varför inte hjälpa till. Det finns så många duktiga personer som arbetsgivare inte tar tillvara på. En gång i tiden var jag själv där. Jag kom till Sverige från Libanon för nio år sedan, säger han.
Saleh Salehs adept är från Egypten och kom hit för tolv år sedan.
– Han är lite vilse. Jag har försökt hjälpa, stötta och ge positiva vibes – så att han ska orka.
– Han är väldigt driven, men har inte vetat hur han ska komma in på arbetsmarknaden. Han har heller inte riktigt hittat in i det svenska samhället, säger Saleh Saleh.
– Det du säger är så viktigt. Programmet skapar möjligheter för adepterna och branschen. Men för mig är det också ett sätt att bygga broar, skapa förståelse och hjälpa människor att bli en del av samhället, säger Monika Söderlund Andreasson.
Det finns en fördel med att programmet är kortare och mer intensivt.
Lisa Kleist berättar att Vattenfall länge samarbetat med Mitt livs chans som är en brygga in i arbetslivet.
– Det är ett lite längre och mer omfattande program där jag varit mentor. Energy Buddies har en lite annorlunda modell som jag tyckte var rolig att prova. Det finns en fördel med att programmet är kortare och mer intensivt. Det gör att jag kan hinna att vara mentor för fler adepter under ett år, säger hon.
Fem träffar i programmet
Programmet har bestått av fem träffar. Som stöd har det funnits handböcker, en för mentorn och en för adepten. Här ingår att prata om kompetenser, drivkrafter och hur man nätverkar.
– Jag tycker materialet är fantastiskt. Det är lättläst, kul och går snabbt att sätta sig in. Det är en härlig inspiration till andra mentorprogram och introduktioner som vi har på Vattenfall, säger Lisa Kleist.
En konkret del är att adepten får stöd kring att skriva cv och personliga brev. Saleh Saleh tog hjälp av HR på sitt jobb.
– De fick min adepts cv och gav råd och kommentarer. De ordnade också en låtsasintervju med honom.
Precis som i branschen i övrigt fattas det kompetens på mentorernas tre företag inom en rad områden. Det handlar bland annat om utvecklingsingenjörer, marknadsfolk, projektledare och it-kompetens.
– Vi har länge vetat att det råder brist på kompetens. Men nu, inte minst mot bakgrund av kriget i Ukraina, behöver hjulen snurra ännu fortare, säger Monika Söderlund Andreasson.
Snäva rekryteringsannonser
Saleh Saleh lyfter frågan om hur viktigt det är att äldre överför sin kompetens och erfarenhet innan de slutar.
– Varje år tappar vi typ tio personer till pension. Vem ska ersätta dem? Vi behöver verkligen se till att vi får ta del av deras kunskap, annars är det slöseri, säger han.
En annan problematik är alltför snäva rekryteringsannonser som stänger ute i stället för att locka människor att söka.
– 99,9 procent av annonserna kräver fem års erfarenhet. Okej, hur ska jag som student kunna ha det? Eller så är det krav på vissa typer av utbildning. Då blir det svårt att få folk, säger Saleh Saleh.
– Jättebra att du säger det. Vi försöker få våra rekryteringsannonser att vara mindre smala och mer öppna. Till exempel att skriva att vi söker personer med elbakgrund eller som har ett intresse av att jobba inom det området, säger Lisa Kleist och tillägger:
– Hos oss räcker grundläggande svenska som krav. Vi erbjuder undervisning i svenska på jobbet och använder Energiföretagens språkstöd. Våra kunder är internationella och vi behöver kunna många språk.
De flesta möten sker digitalt
De flesta möten i programmet sker digitalt. Med det finns både för- och nackdelar. De digitala är lättare att få till tidsmässigt och mer effektivt. De fysiska ger en annan, mer personlig kontakt.
– Min adept bor i Göteborg så vi har i huvudsak träffats digitalt. Men vi har också setts fysiskt i Stockholm. Det går inte att komma ifrån att skillnaden är stor, det går att prata lite mer på djupet när man ses, säger Monika Söderlund Andreasson.
Jag ser det som min plikt att hjälpa människor att hitta vägar in.
Saleh Saleh lade in en egen liten rutin med sin adept.
– Vi har pratat mycket i telefon, jag ringde honom varje vecka. Han känner sig hemma med mig eftersom vi pratar samma språk. Samtidigt pushar jag att vi ska prata svenska. Jag säger, det är för sin skull, du måste öva. Det är en viktig del för att komma in i det svenska samhället, säger han och tillägger:
– Han har varit orolig att jag ska försvinna. Men jag ska hålla kontakt. Fem minuters telefonsamtal då och då, för att kolla hur han mår och hur det går. Jag vet att han uppskattar det. Och vi ska komma ihåg att det kanske är våra adepter som blir mentorer om några år.
Saleh Saleh återkommer till där samtalet började. Att programmet och mentorskapet går längre än att ge inspiration och stöd till jobb.
– Som nysvensk är det lätt att hamna lite snett och bli utanför samhället. Jag ser det som min plikt att hjälpa människor att hitta vägar in. Det här inte bara vår bransch, det här är vårt Sverige.
Energy BuddiesEnergy Buddies är ett digitalt mentorskapsprogram där mentorer och adepter träffas vid fem tillfällen under oktober–januari. Programmet startar med en gemensam träff för alla adepter och mentorer. Sedan följer fem träffar med strukturerat innehåll. Rekrytering till nästa års mentorprogram sker under april-september. Läs mer på energiforetagen.se
Susanne Glennegård