Redan innan det turbulenta energiåret 2022 hade alltfler svenska hushåll och företag börjat investera i egen solel. Men under fjolåret slogs en rad nya rekord när det gäller solcellsinstallationer
Totalt tillkom 55 000 nätanslutna solcellsanläggningar med en effekt på 800 MW – en ökning med närmare 50 procent jämfört med året innan, visar nya siffror från Energimyndigheten. Den totala solelseffekten i Sverige ligger nu på cirka 2 400 MW, fördelat på drygt 147 000 anläggningar. Översatt till produktion kan solelen på årsbasis producera cirka 2 TWh, motsvarande cirka 1,5 procent av Sveriges elbehov.
Mest effekt i Göteborg
Högst installerad effekt har Göteborg med 83 MW, följt av Linköping (53 MW), Uppsala (52 MW) och Stockholm (46 MW). Om man ser på länsnivå ligger Hallands län överst (430 MW), följt av Kalmar län (380 MW) och Södermanland (363 MW).
Det är framför allt de mindre och medelstora anläggningarna som har ökat. Det handlar primärt om villatak, men även om anläggningar på kontorslokaler, industrier och flerbostadshus.
Det stora intresset för solceller avspeglas också i ökningen av det gröna avdraget som infördes för två år sedan. Totalt 60 800 personer beviljades avdrag för att installera solceller 2022, en ökning med 170 procent jämfört med året innan, enligt Svensk solenergi.
Dessa hushåll investerade totalt cirka 6,6 miljarder kronor i sina anläggningar, varav knappt 1,3 miljarder kunde dras av. Så nettoinvesteringen landade på cirka 5,3 miljarder.
De kommuner som haft störst beviljat avdrag per invånare är Gnesta som är överlägsen etta, följt av Habo, Trosa, Mörbylånga och Borgholm.
Tror på fortsatt stark utveckling
För Anna Werner, vd på Svensk solenergi, är det ingen överraskande utveckling:
– Sverige ligger i linje med övriga världen, där solel är det snabbast växande kraftslaget. Nu har vi också fått fler certifierade montörer som kan möta den växande efterfrågan, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi, som tror att den starka utvecklingen kommer fortsätta:
– Den nya regeringen har ju höjt det gröna avdraget så jag tror på en fortsatt stark utveckling. Den underliggande trenden är mycket stark, även om det ekonomiska läget just nu gör att det kan gå ner lite kortsiktigt.
Johan Wickström