Efter pausen av vattenkraftens miljöprövning i december 2022 utreder nu tre myndigheter konsekvenserna för elsystemet som kan uppstå till följd av miljöprövningarna. Johan Bladh, ansvarig för vattenkraften på Energiföretagen, har nyligen lämnat ett inspel till myndigheterna om regeringsuppdraget, där han betonar att det är av största vikt att insatserna prioriteras noga:
– Varje förnybar kWh vattenkraft som vi förlorar måste ersättas. Vattenkraftens reglerförmåga är avgörande för en kostnadseffektiv omställning av energisystemet. Åtgärderna som genomförs måste ha en ekologisk effekt som motiverar kostnaden och förlorad vattenkraftproduktion, säger Johan Bladh.
”Vi måste värna om det fossilfria”
Många scenarioanalyser som gjorts på senare tid visar på en kraftigt ökad elanvändning under kommande decennier och att det kommer att bli vindkraften som troligtvis kommer att vara den största källan till el. En vindkraftsutbyggnad kräver nät, stora energilager samt tillgång till planerbar produktion.
Vi anser att riktvärdet på 1,5 TWh bör ligga fast och att myndigheterna ska kunna redovisa mycket starka skäl om det ska ändras.
– Vi måste värna om den fossilfria och planerbra elproduktion vi redan har. Alla resurser har en alternativ användning och det är därför nödvändigt att prioritera och väga alla våra insatser mot varandra för att nå en så stor total nytta som möjligt.
När det gäller riktvärdet på 1,5 TWh anser Johan Bladh att en översyn av riktvärdet bör göras med respekt för den finansieringslösning som överenskommits mellan branschen och staten.
– Riktvärdet kommer från en utredning som gjordes av Havs- och vattenmyndigheten och visade på en kraftigt avtagande marginalnytta för miljöåtgärder i vattenkraften ovanför nivån 1,5 TWh. Vi anser att riktvärdet bör ligga fast och att myndigheterna ska kunna redovisa mycket starka skäl om det ska ändras, säger Johan Bladh.
Viktigt med beslutens motiveringar
Det behövs också en analys av hur genomförandet av NAP – den nationella planen för vattenkraften – påverkar Sverige långsiktigt via annan EU-reglering, menar Johan Bladh. Det är inte bara utfallet av omprövningarna för moderna miljövillkor som är viktigt utan också hur besluten motiveras. Det handlar till exempel om hur vi förklarar Kraftigt modifierade vatten (KMV) och använder ramdirektivets undantag:
– Det är av yttersta vikt att vi använder KMV och undantag på rätt sätt, inte bara för ett effektivt genomförande av NAP, utan också för att det nu byggs annan EU-lagstiftning som kan få en inverkan på hur vi i Sverige kan ta tillvara på vattenkraftens stora potential – bland annat taxonomin, förnybarhetsdirektivet och förordningen av restaurering av natur
Att utarbeta en metodik som är lämplig för att kvantifiera påverkan på vattenkraftens reglerförmåga och elberedskapsförmåga är en komplex uppgift. Energiföretagen har ägnat många år för att få en djup förståelse för ämnet:
– Vi bidrar gärna med vår kunskap till myndigheterna. Vattenkraften är möjliggöraren för en snabb och kostnadseffektiv energiomställning – därför behöver varje insats övervägas noga. Det är en enorm utmaning där hela vårt energisystem ska byggas ut på rekordtid för att rädda klimatet, konkurrenskraften och försörjningstryggheten, säger Johan Bladh.
Vi har sökt Havs- och Vattenmyndigheten för en kommentar, men de har valt att inte medverka i artikeln.
Marie Kofod-Hansen