En svala gör ingen sommar. Men över 300 backsvalor gör det definitivt. Det speciella kvillrande ljudet från fåglarna gör Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Spillepeng på gott humör.
– Vi har haft backsvalor häckande i en stor grushög på Spillepengens avfallsanläggning varje sommar sedan 1999, med undantag för 2021 då de valde en tillfällig grushög i Malmö hamn i stället, säger Kenneth Bengtsson
Den sommaren saknade han det angenämt lugnande lätet från backsvalorna. Men i sommar har de återvänt som vanligt. Och i år fick fågelkolonin även högtidligt besök då kungaparet kom förbi anläggningen i mitten av juni, som en del i kungens rundresa i landet efter 50 år på tronen.
Flyttar mellan Västafrika och Europa
Backsvalan flyttar varje år mellan Västafrika och Europa och finns i så gott som hela Sverige. Den har dock allt svårare att hitta boplatser, främst eftersom grustagen blir allt färre, vilket påverkat populationen negativt. Backsvalan är rödlistad och därmed skyddad.
Men eftersom backsvalan bygger bon genom att gräva halvmeterdjupa gångar in i branta grus- och sandbankar, företrädesvis i söderläge nära sjöar och hav, är det ganska lätt att skapa nya boplatser åt fåglarna.
När grushögen på Spillepengen blev häckningsplats för backsvalorna bestämde sig Sysav, som driver avfallsanläggningen, att låta högen vara kvar, och kolonin är idag en av Skånes största.
– Backsvalor vill inte gärna återanvända till gamla bohål, utan föredrar att bygga nytt varje säsong. De kan till och med flytta inom en säsong. Sannolikt är anledningen till beteendet att de vill undvika övervintrande parasiter, berättar Kenneth Bengtsson.
För att få fåglarna att återvända skrapas därför lite grand av högen bort varje år. Inför årets häckningssäsong fick hela högen läggas om. Till skillnad från i grustag där det händer att bon rivs av misstag, eller när folk använder grustagen för att köra motocross eller mountainbike så får fåglarna vara ifred på Spillepengens avfallsanläggning.
Carl Johan Liljegren