Elektrikerförbundet har de senaste månaderna genom debattartiklar och föredrag pekat på att det finns säkerhetsrisker med en stor andel utländsk personal när landets elnät byggs ut och underhålls. De lyfter särskilt fram säkerhetsrisker gällande arbetet med stamnätet.
– Idag är det omkring 50 personer som har tillräcklig kompetens för att klara felavhjälpning, underhåll och utbyggnaden stamnätet i Sverige. Denna bemanning består enbart av utländsk arbetskraft. Detta i ett i läge när vi står inför ett enormt stort utbyggnadsbehov, säger Petter Johansson, förbundsombudsman och energipolitiskt ansvarig på Elektrikerförbundet.
– Vi är väldigt bekymrade över detta och har därför lyft vår oro på olika sätt under året, men inte fått någon respons. Nu har dessutom säkerhetsrisken blivit ännu mera aktuell i Sverige till följd av det försämrade säkerhetsläget och höjd terrorhotnivå, säger han vidare.
Säkerhetsrisker med utländsk personal
Elektrikerförbundet tycker att det finns flera problem med att underhåll och ombyggnation av stamnätet utförs av utländsk arbetskraft.
– Det finns en säkerhetsdimension som är dubbel kring detta, dels rent säkerhetspolitiskt, det är inte lämpligt att utländsk arbetskraft underhåller och bygger om vårt elnät. Främmande makt kan inhämta mycket information om hur våra system är uppbyggda och strukturerade, detta kan vid ett fientligt angrepp på vårt land vara mycket nyttigt för en angripare, säger Petter Johansson.
Han menar vidare att det även finns ett rent säkerhetsmässigt perspektiv när det gäller bristen på kompetens inom landet
– Om vi låter andra länder ombesörja och sköta vital infrastruktur i landet, hur påverkas vi då vid olika typer av händelser, som naturkatastrofer, oroligheter i vårt närområde eller andra typer av oförutsägbara händelser. Kan vi förlita oss på utstationerade företag när krisen är ett faktum, säger Petter Johansson vidare.
Okorrekta uppgifter enligt Svk
På Svenska kraftnät håller man inte med Elektrikerförbundet och menar också att en del av dessa uppgifter inte är korrekta. Till exempel att det bara är 50 personer som har tillräcklig kompetens för felavhjälpning och utbyggnad av stamnätet.
– En av våra största entreprenörer har bara de en personalstyrka som är ungefär en faktor 10 större för underhåll och utbyggnad av stamnätet, säger Per Eckemark, divisionschef nät på Svenska kraftnät.
– Underhåll av stamnätet och beredskap i händelse av kris eller krig sköts dessutom nästan helt av svensk personal.
Enligt honom är dessutom ett 30-tal underhållsingenjörer anställda av Svenska kraftnät, vilka fungerar som projektledare för underhåll av stamnätet. Själva utförandet av underhållet görs på entreprenad, som upphandlas i konkurrens.
– De största av våra entreprenörer är Vattenfall Service Nordic och One Nordic, men det är även ytterligare några bolag som vi anlitar. Dessa bolag har nästan uteslutande svensk personal som utför arbetet. Det gör att vi snabbt kan få ut personal i händelse av en kris, säger Per Eckemark.
– När det gäller utbyggnaden av stamnätet är det en mix av svenska och utländska entreprenörer, men det ser jag att vi kan hantera säkerhetsmässigt. För de delar som är som säkerhetskänslig, det vill säga de som klassas som skyddsobjekt, har vi säkerhetsavtal med både leverantör och registerkontroll på personal. Det innebär att både företag och personalen som ska jobba där är säkerhetskontrollerad och godkänd, förklarar Per Eckemark.
Allt är inte säkerhetsklassat
Han betonar samtidigt att det är långt ifrån alla deras anläggningar som är skyddsobjekt, utan de som är säkerhetsklassade är främst stationerna, det vill säga knutpunkterna där man kopplar samman stamnäten med regionnäten. Själva kraftledningarna är däremot inte säkerhetsklassade.
– Vid utbyggnad har vi i princip enbart kontrakt med svenska bolag eller bolag med ett svenskt dotterbolag. I projekt där de anlitas finns en svensk ledning, svenska projektledning och specialister. Sedan kan de i sin tur ha underentreprenörer, som kan komma från andra länder.
– Men vi behöver verkligen utländsk arbetskraft. Omfattningen på det arbete som behöver genomföras i den omställning och elektrifiering vi står inför skulle inte vara möjlig utan entreprenörer från andra länder som kan komma hit och hjälpa oss. Och vi har gedigen säkerhetskontroll, så jag är inte orolig att det innebär en säkerhetsrisk, avslutar Per Eckemark.
Utbyggnaden av stamnätet
De kommande 20 åren förväntas elbehovet dubbleras i Sverige. Det innebär att krävs en stor utbyggnad av stamnät, regionnät och lokala nät. Svenska kraftnät ansvarar för stamnätet och de har just nu omkring 300 projekt i gång kring underhåll och utbyggnad. Cirka 50 av dessa är i entreprenadfas.
Underhållsarbetet utförs huvudsakligen av svensk personal, medan utbyggnaden görs av både svensk och utländsk personal. Vid arbete i säkerhetskänsliga delar är såväl företag och som berörd personal säkerhetsgodkänd.
Ann-Sofie Borglund