Efter ett par års försening på grund av pandemin är Vattenfall Eldistributions mikronät på Arholma nu invigt. På den lilla ön i Stockholms skärgård med 200 invånare har företaget installerat en solcellsanläggning (2,5 kW) och två batterier (160 kW styck) med smart styrning.
Mikronätet, som är en del i ett i av Vattenfalls forskningsprojekt, är integrerat med öns befintliga elnät och ska kunna försörja Arholmaborna om det blir strömavbrott på fastlandet. Under tisdagen (den 29 aug) var det invigning med pompa och ståt. Kommunpolitiker från Norrtälje och ett 30-tal öbor fick en wrap medan tekniken förevisades och testades skarpt.
– Ja, vi kopplade ifrån och körde i ödrift. Alla kanske inte förstår komplexiteten i det – att sömlöst gå in och ut från ordinarie nät. Frekvensen går isär och det gäller att komma i rätt fas (50 Hz) vid påkopplingen igen. Det är den stora utmaningen, säger en nöjd Peter Söderström, affärsutvecklingschef på Vattenfall Eldistribution.
De två batteripaketen kan klara två timmar i ödrift under sommaren, betydligt längre när det inte är turistsäsong, kanske uppåt 12 timmar.
– Mjukvaran är igång hela tiden för att känna av om det är nåt fel i nätet. Den måste vara redo den millisekunden något händer. Den här anläggningen är inte så stor, men det viktiga är att se hur kommunikationen mellan stationerna och mjukvaran fungerar.
Lagom storlek på nätet
Planerna på mikronätet sattes igång redan 2018. Att det blev just Arholma beror på flera faktorer.
– Det är lagom storlek, det finns ett nät med att antal stationer och det finns en viss känslighet i och med att det bara är en kabel ut mot fastlandet. Det här är en lagom stor provyta helt enkelt, säger Peter Söderström.
Det är första gången Vattenfall Eldistribution har satt upp ett liknande mikronät och syftet är att lära sig mer om hur mikronätet samverkar med överliggande nät.
– Den här typen av lösningar kommer växa fram allt mer, till exempel i form av energigemenskaper som blir allt vanligare nu när fastigheter kan dela energi. Då måste vi kunna förstå hur mikronäten fungerar tillsammans med överliggande nät, säger Peter Söderström.
– Det här är också ett verktyg som vi måste ha för att öka robustheten i systemet. Vi kanske inte har råd att ha det överallt men det är ett verktyg som vi kan ta fram när det behövs.
”Kunderna vill bidra”
Det handlar inte bara om teknik. Peter Söderström lyfter även fram kundernas betydelse i projektet.
– Kundupplevelsen är också en viktig aspekt. Genom ett sådant här projekt kan vi se vad kunderna behöver och vill ha.
Allt sedan projektet startade har öborna kontinuerligt blivit informerade och intresset har varit stort.
– Det har varit en väldigt positiv respons. Många öbor frågar också om de själva kan bidra på nåt sätt och är förvånade över att de inte behöver göra något över huvud taget.
Peter Söderström menar att viljan att bidra är stark och att den troligen är extra stor i lokala sammanhang:
– Underskatta inte kundernas vilja att bidra. Det är en väldigt stor kraft i den omställning som vi är inne i. Och nu skaffar ju allt fler kunder elbilar, solceller och egna batterier. Det blir ju också ett slags mikronät.
Projektet i Arholma kommer löpande utvärderas. Hur länge nätet kommer att vara kvar är inte riktigt klart.
– Jag hoppas att det kan stå kvar länge om det går bra, förhoppningsvis hela sin tekniska livslängd, avslutar Peter Söderberg.
Johan Wickström