Sverige behöver minst tio nya kärnkraftverk till 2045 för att klara klimatomställningen. Den här rapporten är ett viktig underlag för detta, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari när hon inledde pressträffen med Strålsäkerhetsmyndigheten under onsdagen (9 augusti).
Här presenterade Strålsäkerhetsmyndigheten sin slutrapport om vilka regeländringar och åtgärder som behövs för att använda och utveckla befintlig och ny kärnkraft.
De viktigaste förslagen presenterades redan i den delrapport som kom i slutet av februari: bland annat att man bör ta bort begränsningar när det gäller max antal reaktorer och geografisk placering, skapa likvärdiga förutsättningar med andra kraftslag som vindkraft och ta bort den dubbla tillämpningen av miljöbalken.
Förprövning av reaktorteknik
Det som tillkommit i slutrapporten har en mer administrativ karaktär och handlar bland annat om att förenkla olika processer.
– Vi föreslår att det införs en process för tidig värdering av ny reaktorteknik. Det finns ett stort värde i att kunna ha en process som föregår tillståndsprövningen för att minska risken för att det dyker upp hinder senare i prövningen, säger Michael Knochenhauer, generaldirektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Han konstaterade också att de befintliga föreskrifterna redan idag fungerar för ny reaktorteknik, framför allt för lättvattenteknik, inklusive småskaliga reaktorer (SMR).
– Vi har ett system som fungerar och vi kan ta emot en ansökan redan idag. Men det finns ett utvecklingsbehov och stora möjligheter att förbättra processerna. Vi behöver utveckla kunskap för att få stöd för tolkning och tillämpning av föreskrifterna för ny reaktorteknik, säger Michael Knochenhauer.
– Vi har tittat på erfarenheter från andra länder som bygger kärnkraft och identifierat goda exempel att inspireras av. Ett bra exempel är Frankrike där man har en effektiv metod för att förpröva och stegvis licensiera reaktormodeller, säger Michael Knochenhauer.
”På rätt spår”
Carl Berglöf, kärnkraftsexpert på Energiföretagen, tycker att det finns många positiva förslag i utredningen.
– Strålsäkerhetsmyndigheten är på rätt spår i utvecklingen för att effektivisera tillståndsprocessen, i synnerhet avseende förprövning och internationellt samarbete. Det är viktigt att få till ett effektivt och förutsebart regelverk eftersom det gör Sverige till ett attraktivt kärnkraftsland för investerare och leverantörer. Det bidrar också till möjligheten att locka kompetens till kärnkraftsbranschen, säger Carl Berglöf.
– Det är också bra att myndigheten säger sig vara redo att redan nu kunna hantera ansökningar för ny kärnkraft. Tidigare i år sa de att de kommer vara redo 2025. Det tyder på att de snabbt har stärkt sin förmåga rörande ny kärnkraft.
Nya regler från 2024
Under sommaren lämnade regeringen en lagrådsremiss, Ny kärnkraft för Sverige – ett första steg, där man föreslår att det ska bli möjligt att bygga fler reaktorer och på nya platser med start från 1 januari 2024. Under hösten beräknas propositionen lämnas. I höst ska regeringen även presentera en färdplan för utbyggnaden av kärnkraft.
Johan Wickström