Snabba och globala klimatförändringar med ökade temperaturer och ändrade nederbördsförhållanden. Klimatet har varit mycket i fokus under sommaren, men hur påverkar det vindkraftsproduktionen på sikt?
I en ny studie från Energiforsk har SMHI, Chalmers och Profu analyserat hur klimatförändringarna kan påverka vindkraften.
– Vindkraften förväntas spela en nyckelroll i elsystemet i norra Europa framöver och är också en del i att motverka klimatförändringarna. Hur de framtida vindresurserna kan se ut är därför centralt för att veta hur man ska planera energiproduktion, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI och rapportens huvudförfattare.
– Det är även viktigt att veta hur klimatförändringarna påverkar elproduktionen från vindkraft och kostnaderna för att leverera denna el, säger Lisa Göransson, docent på Chalmers och fortsätter:
– Förändringar i vindkraftens variabilitet kan dessutom påverka vilka komplement som behövs, men det finns inget som tyder på att kostnadseffektiva komplement till vindkraften ändras i Skandinavien med ett varmare klimat.
Utgått från tio olika väderår
För att beräkna hur man på ett kostnadseffektivt sätt kan möta efterfrågan på el i elsystemet har forskarna använt sig av en elsystemmodell där de utgått från tio olika väderår under perioden 1998–2018. Vinddatan omfattar hur det har blåst i Skandinavien (Sverige, Norge, Finland och Danmark). Därefter har forskarna tittat på frekvensen av olika typer av väder under dessa år och modellerat hur ett varmare klimat påverkar dessa vädertyper i ett framtidsscenario för mitten av seklet (2040–2060).
Resultatet visar att ett förändrat klimat förväntas leda till små förändringar vad gäller framtida vindförhållanden och därmed inte kommer att påverka rollen för vindkraft i elsystemet i den här regionen.
– Vi kan se att vindkraften är robust, för även om vindresurserna varierar lokalt kan man genom att sprida vindkraftverken geografiskt få en jämn elproduktion, säger Erik Kjellström.
Han påpekar samtidigt att det finns perioder med låga vindhastigheter över ganska stora områden och att de oftast sker vid högtryck. Men perioder med mycket låg produktion (mindre än 10 procent av installerad effekt) inträffar dock väldigt sällan och som längst 17 timmar i sträck under sommaren och som längst 14 timmar under vintern. Det kan även inträffa mer extrema situationer, med det torde vara sällsynt.
Ökad nedisning på sikt
Klimatförändringarna kommer att ge kortare vintrar, men det finns ändå en ökad risk för isbildning i norra Sverige under vintern.
– Snösäsongen kommer att bli kortare, men under själva vintermånaderna kan det innebära mer vattenånga och då mer isbildning på vindkraft och även annan infrastruktur som kraftledningar, avslutar Erik Kjellström.
Ladda ner rapporten
Rapporten ”Impact of climate change on wind power in Sweden” kan laddas ner här.
Ann-Sofie Borglund