Under tisdagen den 8 augusti slogs ett nytt slags rekord på den nordiska elmarknaden: då hade samtliga elområden i hela Norden negativa elpriser under dygnets samtliga timmar. Det är första gången det händer. I Sverige blev snittpriset detta dygn –5,3 öre/kWh, i alla fyra prisområden.
De rekordlåga elpriserna i början av augusti beror på flera faktorer:
– Den 8 augusti hade vi en vindkraftsproduktion som var tre gånger högre än vanligt. Dessutom var det höga flöden i vattenkraftverken och till det kommer att det var negativa elpriser i stora delar av Europa, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.
Jämnare elpris
Sommarens elmarknad har överlag haft ett annorlunda mönster jämfört med 2022: ett jämnare elpris över alla elområden och ett betydligt lägre elpris i södra Sverige – i norra Sverige (SE1 och SE ) var spotpriset däremot högre i juli än samma månad förra året.
Systempriset för juli landade på 41,1 öre/kWh, vilket kan jämföras med 99,3 öre i juli 2022 (se graf nedan).
– Förra året drev de höga gaspriserna på kontinenten upp priserna. Men idag är situationen en annan med välfyllda gaslager. Sedan har vi haft ett ganska tråkigt semesterväder, som dock gynnar oss som elanvändare, genom lägre temperaturer och mycket regn, säger Christian Holtz.
Minskat kylbehov
Även Anna Henning, analytiker på Energimarknadsinspektionen, lyfter fram vädrets roll för elpriserna.
– Om man jämför med förra sommaren har vi hitintills inte haft samma extrema pristoppar, men priserna har ändå varierat. Det har varit ganska låga temperaturer under de senaste veckorna, vilket håller kylbehovet nere, samtidigt som det har varit mycket vind i systemet. Under den senare delen av sommaren har vattenmagasinen varit relativt välfyllda, speciellt i Norge, säger Anna Henning.
Samtidigt som de förnybara energislagen har gått för fullt har kärnkraften tidvis haft lite lägre produktion. Dels på grund av de årliga revisionerna som sker löpande och växelvis under sommaren, dels beroende på en del teknikproblem i Forsmark 2 och Oskarshamn som gör att båda reaktorerna kommer gå på lägre effekt en bit in i september. Men det har uppenbarligen inte lett till några större problem för den samlade elförsörjningen.
Stormen Hans har fyllt på
Under förra året blev augusti en tuff månad för elkunderna med ett snittpris på drygt 3 kr/kWh i södra Sverige (SE4) med en del pristoppar på uppåt 8 kr/kWh. Men årets augustimånad ser lugnare ut.
– Jag tror att priset kommer ligga på runt 20-30 öre/kWh, vilket är ganska normalt historiskt sett, säger Christian Holtz.
Läget ser ljusare ut på många sätt. Inte minst har stormen Hans gjort sitt till för energibalansen också.
– Påfyllnaden av magasinen efter stormen motsvarar cirka 7 TWh, vilket är ungefär vad en kärnkraftsreaktor producerar på ett år. Det innebär att vattenkraftsproducenterna har ganska fullt nu och måste köra även när det är låga elpriser, säger Christian Holtz.
Både Anna Henning och Christian Holtz tror att det kommer att bli vanligare med negativa elpriser framöver.
– Vi kommer generellt ha stora prisvariationer framöver, där man tidvis får räkna med negativa elpriser när det är väldigt mycket vind i systemet, säger Anna Henning.
En aspekt som sällan lyfts fram när det gäller de negativa elpriserna är ursprungsgarantiernas betydelse.
– Priset på ursprungsgarantier har höjts från ett halvt öre per kwh till 6–8 öre per kWh under de senaste två åren. Det betyder att det är lönsamt att producera vind- och solel även om det är ett par ören i minuspriser, konstaterar Christian Holtz.
Vad kan de negativa elpriserna få för konsekvenser?
– Är det negativa priser under enskilda timmar är det ingen stor grej. Blir det systematik i det så kan det absolut påverka vissa kraftslag. Det finns risk att sol- och vindkraft kannibaliserar på varandra. Kraftvärmen däremot kan nog få ett högre pris sett över året, säger Christian Holtz.
Lägre priser i vinter
Vad tror du om elprisutvecklingen under hösten och vintern?
– Det blir betydligt lägre priser än förra året, kanske runt 60-80 öre/kWh. Det är där terminspriserna ligger på ett ungefär. Men samtidigt är ingenting säkert. Det kan inträffa något på det geopolitiska planet som påverkar hela marknaden, säger Christian Holtz.
Systempriset på Nordpool har sjunkit successivt sedan årsskiftet. Källa: Nordpool.
Johan Wickström