Orientering handlar om att ta ut rätt riktning i obekanta marker och att hitta kontrollerna på snabbast möjliga tid. Kanske är det den förmågan som gör Fridolf Eskilsson extra lämplig som vd i den dynamiska energibranschen. I unga år hörde Fridolf Eskilsson nämligen till den svenska eliten i orientering innan han insåg att han var för social för en sån individuell sport.
– Men jag har fortfarande en tävlingsdjävul i mig, säger han med ett skratt när vi ses i Jönköpings nya landmärke: innovationscentret Science Park Tower.
I tio år har Fridolf Eskilsson varit vd för Jönköping Energi och de senaste tre åren har han även varit ordförande i Energiföretagen, branschorganisationen som han också var med och skapade för sex år sedan då Svensk fjärrvärme och Svensk Energi gick samman.
Fridolf Eskilsson
Ålder: 54 år.
Bor: Huskvarna.
Familj: Åsa och barnen Ida, Isak och Signe.
Gör på fritiden: Löpning, orientering och skidor och umgås med familj och vänner.
– Tidigare var vi splittrade och man behövde inte ta så stor hänsyn till våra remissvar. Men idag är vi i ett helt annat läge – nu är vi en enad röst i samhällsdebatten, säger Fridolf Eskilsson.
– Och i och med rekryteringen av Åsa Pettersson till vd har vi hamnat än längre fram. Hon är ju med i de flesta debatter och stoppar in foten där dörren är öppen, och det är precis så det ska vara.
Handlingsplan för elektrifiering
Ett exempel på det är när Energiföretagen i början av november lämnade in en handlingsplan där man i sex punkter förklarar hur regeringen kan snabba på elektrifieringen.
– Det är en viktig plan. Idag är det lite av en hönan och ägget-situation om industrin ska våga satsa och om allt ska byggas samtidigt. En handlingsplan gör att arbetet med att skapa förutsättningar sker sekventiellt. Förhoppningsvis kan detta sänka trösklarna för utbyggnad av ny produktion och distribution.
Bland de mer närliggande frågorna på föreningens bord ligger den lite oroande utvecklingen för fjärrvärmen.
– Den har gått från att betraktas som fantastisk lösning till att bli ifrågasatt och kritiserad på grund av prishöjningarna. Vissa bolag har inte lyckats med kunddialogen medan andra inte haft möjlighet att göra på andra sätt.
Utmaning för fjärrvärmen
Fridolf Eskilsson menar att det viktigt att vara pedagogisk och öppen gentemot kunderna.
– Berättelsen är viktig, det vill säga att 20 procent av biobränslet har tagits bort på en marknad som till viss del är marginalprissättande. Då är det inte konstigt att priserna sticker.
Som en följd har fjärrvärmepriserna också diskuterats ända upp på regeringsnivå med propåer om kommande regleringar av fjärrvärmemarknaden.
– Det vore väldigt olyckligt om det blir en reglerad marknad. Det skapar ett felaktigt fokus i kunddialogen. Som företag blir man mer fokuserad på regleringen än kundernas villkor, konstaterar Fridolf Eskilsson.
Men på sikt tror han att situationen kan förbättras.
– Bränsleläget kommer förhoppningsvis ändras till det bättre. Sedan är vårt uppbyggda fjärrvärmenät en stor tillgång när det uppstår nya restvärmesflöden. Jag tror också att kraftvärmen kommer ersättas bättre ekonomiskt framöver.
Det krävs att vi ändrar lagarna för att vi ska kunna ge klimatfrågan prioritet.
Viktigt med teknikneutralitet
En annan viktig fråga på sistone har varit elmarknadsmodellen, som under hösten tragglats på olika nivåer i EU-maskineriet.
– Det är viktigt att vi ser över vilka förmågor som kommer ersättas på elmarknaden och att vi är med och påverkar den utvecklingen. Kapacitet och effekt måste ersättas på rätt sätt. Samtidigt är det viktigt med teknikneutralitet. Jag tror inte på att vissa kraftslag ska gynnas på marknaden, säger Fridolf Eskilsson.
Ytterligare en aktuell fråga – även den på EU-nivå – rör de långa tillståndsprocesserna som varit en följetong i olika utredningar och handlingsplaner.
– Ja, det tar alldeles för lång tid att ta itu med viktiga frågor. Men jag tycker det är naivt att tro att vi ska kunna korta processerna radikalt allt annat lika. Det krävs att vi ändrar lagarna för att vi ska kunna ge klimatfrågan prioritet. Det är ju vi som samhälle som skapar lagarna, säger Fridolf Eskilsson.
Fridolf Eskilsson växte upp i Mullsjö, några mil nordväst om Jönköping, och flyttade senare till Göteborg för studier vid Chalmers, väg- och vattenlinjen. Efter avslutat värv där återvände han till hemregionen där han fick jobb på Jönköpings kommun för att utreda potentialen för biogas.
– På den tiden var ju energibranschen ganska anonym. Men när jag började jobba med detta så insåg jag hur kul det var.
Värvades till vd 2013
Några år senare – 2007 – värvades han till Jönköping Energi som ansvarig för fjärrvärmeverksamheten och 2013 tog han plats på vd-stolen i företaget som på olika sätt genomsyrar kommunen.
Från terrassen högst upp på Science Park Tower ser man dess tydligaste markör, skorstenen på kraftvärmeverket i Torsvik som försörjer större delen av Jönköping med omnejd med fjärrvärme och el. Blickar man åt andra hållet får man en fin vy över Vättern, som Jönköping energi använder för fjärrkyla. Och runt om kommunen är det tät skog.
Förutsättningarna för energiproduktion och infrastruktur tycks goda i kommunen.
– Ja, elnätet är robust och vi växte nyligen om Norrköping och har goda förutsättningar för att växa mer. Vi borde vara mer offensiva och gå ihop med andra kommuner för att locka till oss fler investeringar i regionen.
Nedanför terrassen kan vi också blicka ner mot Jönköpings högskola, en av motorerna i utvecklingen, som länge haft fokus på entreprenörskap och innovation.
Fokus på innovation
Och viljan till nya lösningar finns även hos Jönköping Energi. På våning 11 i Science Park Tower sitter företagets affärsutvecklare och funderar ut nya smarta affärskoncept.
Ett exempel är det nya företag, Gito Heavy Charging Solutions, som Jönköping Energi tillsammans med Mälarenergi och Öresundskraft startat för att satsa på laddning av tunga fordon. Bakgrunden är den starka logistikbranschen i regionen som trivs bra här i mitten av södra Sverige med närhet till de flesta större städer i Syd- och Mellansverige.
– Målet är att kunna bygga ett bolag som kan hjälpa logistikbranschen att gå över till el. Vi ska vara fortsatt starka som logistiknav.
Samtidigt som intresset för produkterna är väldigt stort är våra affärsmässiga utmaningar större än någonsin.
Jönköping Energi undersöker också möjligheterna för pumpkraft i den gamla vattenkraftanläggningen i Röttle, som har över hundra år på nacken. Pumpkraften skulle kunna hjälpa till att balansera och optimera elanvändningen är tanken – och pumpa upp vatten under lågprisperioder.
– Vi har faktiskt en av Sveriges största fallhöjder där, 114 meter, kopplat till sjösystemen. En pumpanläggning skulle kosta 30 miljoner kronor. Men vi måste invänta kommande vattendomar och de kommer troligen först 2029–2030. Det känns lite frustrerande, säger Fridolf Eskilsson.
3 lästips från Fridolf Eskilsson
Arnserien
Jan Guillou
Jag kan ha fel
Björn Natthiko
Solsidan
Tv-serien (”När kommer boken?”)
Ett lärande bolag
Men idéerna kommer inte bara från affärsutvecklarna. Samtliga anställda kan och bör komma in med förslag och idéer på förbättringar och nya affärsidéer. Det ingår i företagets övergripande måldokument: målet är att prestera en förbättring i veckan av verksamheten liksom ett nytt erbjudande till kunderna. Under det senaste året har det bland annat handlat om tjänster inom solel, fordonsladdning och energikartläggning.
– Vi är ett lärande bolag. Vi har snabba pulsmöten varje vecka och då får alla medarbetare komma med idéer och förslag. Det behöver inte vara några stora saker. Det kan till exempel handla om att kunderna kan betala fakturan med Swish.
Men en del förbättringstips kan vara extra värda. I mars 2021 kom ett team i driftpersonalen som jobbar med processoptimering fram till att man relativt enkelt skulle kunna få ut mer effekt i Torsviks kraftvärmeverk.
– Nu är det en åtgärd som vi håller på att införa och som innebär att vi kan höja effekten med 25 procent i verket – från 107 till 132 MW. Det kostar en bråkdel av att bygga nytt och minskar vårt reinvesteringsbehov av nya pannor, säger Fridolf Eskilsson.
På Torsvik undersöker Jönköping Energi även möjligheterna för bio-ccs, att fånga in och lagra koldioxiden från verket.
– Men jag tror att vi kommer att landa i en CCU-lösning istället där vi tar tillvara koldioxiden. Det är många branscher som behöver cirkulera kol, till exempel för elektrobränslen.
Att vara en bärande samhällsaktör
Om vi återgår till Energiföretagshatten – vilka är de stora utmaningarna framåt för organisationen?
– Det är att fortsätta att vara en bärande samhällsaktör. Att både tillgodose våra medlemmars intressen och inse att samhället har en agenda som styr oss.
En annan utmaning är det tuffa marknadsläget: höga biobränslepriser, relativt sett låga elpriser och ett stort inflationstryck.
– Många medlemsföretag har en väldigt tuff budgetprocess nu. Samtidigt som intresset för produkterna är väldigt stort är våra affärsmässiga utmaningar större än någonsin, säger Fridolf Eskilsson.
Utmaningarna kanske passar en orienterarsjäl. För tävlingsmänniskan Fridolf Eskilsson är sammanhanget lika roligt som för 16 år sedan då han tog sina första steg in på Jönköping Energis kontor.
– Det spännande har aldrig slutat, tvärtom. Det finns ingen bättre plats att jobba på som vd, säger han.
Jönköping Energi
Jönköping Energi erbjuder tjänster inom elnät, elhandel, fjärrvärme, fjärrkyla, stadsnät, energitjänster, solcellceller och fordonsladdning. Företagets vision är att vara en god kraft för ett gott samhälle.
Omsättning: 2,2 miljarder kr.Anställda 312.Elnätskunder: 57 800.Elhandelskunder: 42 400.Fjärrvärmekunder: 6 700.Fjärrvärmeproduktion: 839 GWh.El: 294 GWh.Fjärrkyla: 16 GWh.
Johan Wickström