Efter långa förhandlingar lyckades världens länder på onsdagen (den 14 dec) komma överens om ett nytt klimatavtal på FN-mötet COP28 i Dubai. Bara två dagar innan hade EU hotat att lämna förhandlingarna så det faktum att man nu kunde enas var en stor framgång, även om en del skrivningar är vaga.
I överenskommelsen slår man fast att det går att klara 1,5-gradersmålet, som parterna kom överens om på klimatmötet i Paris 2015, men då måste koldioxidutsläppen minska med 43 procent till 2030 och med 60 procent till 2035 jämfört med 2019 års nivå. Och till 2050 är det nettonollutsläpp som gäller.
Mer förnybart
Den stora stötestenen handlade om hur fossila bränslen ska hanteras. Och här kunde man för första gången ena sig om skrivningar som fossila bränslen. Samtliga länder ska ”röra sig bort” (”transistioning away”) från fossila bränslen i ett accelererat tempo men i ”rättvis och ordnad” form. Inga årtal ges dock. Kolkraften får också en egen punkt – den ska fasas ned (”phase down”) i ett snabbare tempo, men inte fasas ut.
Mer konkreta utfästelser finns också. Bland annat slår avtalet fast att den globala förnybara kapaciteten ska tredubblas till 2030 och att energieffektiviseringstakten ska fördubblas. Detta var en framgång för EU som lade fram detta som förslag tillsammans med 118 länder i början av mötet. Konkret innebär det att den förnybara kapaciteten ska öka till 11 TW.
I slutdokumentet slår man också fast att länderna måste accelerera användningen av tekniker med låga utsläpp eller nollutsläpp som kärnkraft, CCS (koldioxidinfångning) och vätgas. Vidare ska länderna snabba på användningen av fordon med låga utsläpp eller nollutsläpp. Därtill ska subventioner av fossila bränslen avvecklas så fort som möjligt – dock utan att några årtal nämns.
Ett steg i rätt riktning
– Äntligen har världens länder enats om att röra sig från fossila bränslen. Vi hade hoppats på en skrivning om utfasning av fossila bränslen men det här är definitivt bättre än vad alternativet hade kunnat vara.
Förhoppningsvis är det ett paradigmskifte i världens klimatarbete, säger Per Holm ansvarig för klimatpolitik på Energiföretagen.
– Tyvärr ser det fortfarande ut som att den ”praktiska dörren” att nå 1,5-gradersmålet är stängd men utfasningen av fossila bränslen kan markera en vändpunkt ändå. Nu är det upp till världens länder att gå från ord till handling, och det snabbt.
Även Johan Rockström, professor och chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research, är kritisk till att COP 28 kommer att leda till att världen klarar av att hålla 1,5-gradersmålet:
”Men avtalet är ändå en avgörande vändpunkt. Den visar klart för finansiella aktörer, företag och samhällen att vi nu är i början av slutet för den fossildrivna världsekonomin”, skriver han på X (före detta Twitter).
Johan Wickström