Att bygga ut stamnäten snabbt är en prioriterad fråga i energibranschen och en nyckel för att klara energiomställningen. Svenska kraftnät mångdubblar nu därför sina nätinvesteringar under kommande tioårsperiod. Under 2024-2026 ska Svk investera 32 miljarder kronor, vilket är en dryg tredubbling jämfört med treårsperioden innan (se graf). Sedan fortsätter investeringsnivån upp till runt 20 miljarder kronor per år enligt Svk:s bedömningar.
Det här framkommer i Svenska kraftnäts nya Nätutvecklingsplan 2024-2033, som redovisar både pågående anläggningsinvesteringsprojekt och aktuella behovsutredningar. Under kommande tioårsperiod – fram till 2033 – räknar Svk med att bygga cirka 150 mil nya ledningar och ett 30-tal nya stationer, förutom förnyelse av 250 mil befintliga ledningar och 100 stationer (cirka hälften av dagens stationer).
Norra Sverige riskerar elunderskott
Men det räcker inte bara med elnät för att klara omställningen.
– Ska vi klara omställningen och elektrifieringen i den takt som industrin planerar för behövs årligen ett produktionstillskott motsvarande elförbrukningen i Stockholm från nu fram till 2045. Det krävs för att täcka kommande förbrukningsökning samt för att ersätta befintlig produktion som går ur tiden, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät i en presskommentar.
– Om inte detta genomförs kommer norra Sverige gå från att vara ett överskottsområde vad gäller el till ett underskottsområde. Och för södra Sverige, som länge varit ett underskottsområde, blir situationen ännu mer utmanande än idag.
Samplanering med vätgas
En annan viktig del för att klara omställningen är placeringen av ny elproduktion och samplaneringen med den nya vätgasproduktion som behövs för industrins kommande stora behov. Enligt honom är effektbehoven hos de kommande vätgasberoende industrierna så stora att det är svårt att motivera att bygga så mycket elledningar för att överföra den energin.
– Då är vätgas en mycket effektivare energibärare. Och pipelines tar mycket mindre utrymme samt gör i allmänhet mindre intrång på miljö och natur, säger Daniel Gustafsson.
Men för att inte riskera att Sverige suboptimerar en parallell energiinfrastruktur bestående både av el och vätgas är det mycket viktigt att en sådan utbyggnad samplaneras och utformas så att det totalt sett blir samhällsekonomiskt mest effektivt, enligt Svk.
Förbrukningsansökningar hos Svenska kraftnät
För närvarande har Svk förbrukningsansökningar om totalt cirka 20 500 MW i hela landet, varav cirka 17 800 MW har önskat anslutningsår under perioden 2024–2033. Detta kan sättas i relation till att den maximala effektförbrukningen under topplasttimmen i Sverige 2022 uppgick till knappt 24 000 MW.
Fördelningen av ansökningar per elområde (MW)
SE1 12 500
SE2 3 700
SE3 4 300
SE4 0
Totalt 20 500 MW
Källa: Nätutvecklingsplan 2024-2033