Sara kulturhus i Skellefteå lyser upp den norrländska staden och syns från alla håll. Trähuset är också klimatsmart på många sätt – vad finns det egentligen för smarta energilösningar i kulturhuset?
– Vi har byggt vidare på och skalat upp de värme- och energilösningar som vi utvecklat i Zero-Sun huset i Skellefteå, förutom när det gäller vätgasen. En viktig funktion är att kulturhuset väljer primär energikälla – fjärrvärme/fjärrkyla eller värmepump – utifrån det mest hållbara alternativet. Systemet ser till exempel om grannar har överskottsvärme som kan användas till varmvatten eller om dagens temperatur i älven lämpar sig för att producera frikyla, säger Patrik Sundberg, ansvarig för energilösningar på Skellefteå Kraft.
– Vi har också tagit fram en lösning för att ha litiumbatterier inomhus – normalt måste de stå utomhus, men kulturhuset har ingen gård. Vi jobbar också med lösningar i det lilla formatet, som att en av sprinklerpumparna drivs med batteri och inte med diesel som är det vanliga. Små lösningar som bidrar till hållbarhet.
Förutom smarta tekniska lösningar får ni priset för en ny affärsmodell. I motiveringen till priset skriver juryn ”denna modell kan vara nyckeln som får hela energimarknaden att arbeta mot samma mål.”
– Vi vill att det ska finnas ett gemensamt mål att minska förbrukningen av el, både för kund och för elbolag. Därför testar vi nu en lösning där kund och Skellefteå kraft enas om en normalkonsumtion till en normalkostnad. Om vi och kunden gemensamt lyckas att minska förbrukningen, så får Skellefteå Kraft behålla den affärsvinst vi gör på det vi inte levererar.
– Det betyder i praktiken att kostnaden sjunker för kunden och att Skellefteå Kraft tjänar på det som inte behöver levereras. Förbrukar kunden mer däremot får Skellefteå Kraft ingen vinst på den förbrukningen. Vi har inte hunnit utvärdera den här modellen än, men jag hoppas att vi ska kunna inspirera branschen till att jobba gemensamt med kunden för att uppnå minskad energianvändning.
Vi vill inte vara bolaget som skriver en rapport efter utfört projekt och sedan jobbar på som vanligt. Vi lär oss och bygger vidare på det vi fått fram.
Har ni flera spännande projekt på gång inom det här området?
– Ja, vi utvecklar nu en hållbar stadsdel på Campusområdet i Skellefteå. Vi samlar in data, har inlett mätningar och bygger nu upp en digital tvilling av stadsdelen där vi testar olika lösningar och deras effekter. Vi har också inlett arbetet med att göra ett helt samhälle i hållbart.
Skellefteå kraft satsar mycket på forskning och innovation – hur ser ert framgångskoncept ut?
– Vi vill inte vara bolaget som skriver en rapport efter utfört projekt och sedan jobbar på som vanligt. Vi lär oss och bygger vidare på det vi fått fram. Jag tror att det är en del i vårt framgångskoncept. Vi jobbar också brett med alla kompetenser i företaget – från specialister i värme och elkraft till kommunikatörer och projektledare. Det skapar ett innovativt klimat på företaget.
Stora ingenjörspriset
Stora ingenjörspriset delas ut årligen till ingenjörsteam som genom sitt arbete åstadkommit tydliga resultat som gör stor skillnad för samhället. Priset delas ut i sex olika kategorier. Skellefteå Kraft får priset 2023 i kategorin hållbarhet.
Marie Kofod-Hansen