Vattenfalls värmeverksamhet i Berlin levererar varmvatten och fjärrvärme till cirka 1,4 miljoner bostäder. Här äger och driver företaget tio kraftvärmeverk samt ett hundratal mindre värmeverk och har ett värmenät på cirka 200 mil.
Men i maj 2022 påbörjade Vattenfall en strategisk översyn av verksamheten som nu landat i att företaget säljer hela fjärrvärmeverksamheten till delstaten Berlin.
– Redan när vi presenterade den strategiska översynen betonade Vattenfall att vi i händelse av en försäljning endast skulle sälja till en investerare som hade för avsikt att fortsätta arbetet med energiomställningen i Berlin och vår tyska värmeverksamhet i linje med våra ambitioner att minska koldioxidutsläppen, säger Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall, i ett pressmeddelande.
18 miljarder euro
Köpeskillingen blir cirka 1,6 miljarder euro, eller cirka 18 miljarder kronor. Den nya ägaren kommer att göra fler betydande investeringar under de kommande åren, för att se till att 40 procent av fjärrvärmen senast 2030 produceras från förnybara energislag, och för att uppnå klimatneutralitet till 2045.
I och med försäljningen kommer cirka 1 700 medarbetare på Vattenfall Wärme Berlin AG att flytta över till den nya ägaren. Vattenfall och delstaten Berlin planerar att slutföra transaktionen under andra kvartalet 2024.
Fortsatt en viktig marknad
För Vattenfall innebär försäljningen slutet på fjärrvärmeverksamheten i Tyskland, men företaget kommer att fortsätta att vara en aktör i den tyska energiomställningen.
Utöver den snabbt växande kundverksamheten har företaget även samlat sin kontinentaleuropeiska grossistverksamhet i Tyskland. Därutöver kommer företaget även i fortsättningen att satsa stort på såväl solenergi som land- och havsbaserad vindkraft.
– Tyskland är och förblir en kärnmarknad för Vattenfall. Vi planerar till exempel just nu ytterligare en stor vindkraftpark i Nordsjön med samma kapacitet som ett kärnkraftverk. Nordlicht-klustret kommer att producera vindkraft från 2027/2028 i nivå med elanvändningen för 1,6 miljoner tyska hushåll, säger Anna Borg.
Samtidigt med försäljningen av värmeverksamheten har delstaten Berlin erbjudits option att köpa Vattenfalls aktier i GASAG AG, som driver Berlins gasdistributionsnät samt flera nät i det angränsande förbundslandet Brandenburg. Det är regionens största leverantör av naturgas till både industri och bostäder. Vattenfall äger drygt 31,5 procent av aktierna i företaget.