Projektet e-Flex – digital plattform för handel och styrning av energi genomförs av Kraftringen och Regionfastigheter i Skåne tillsammans med fyra företag och organisationer. Målsättningen med projektet är att skapa ett flexiblare energisystem genom en ökad samverkan mellan energibolag och fastighetsägare. I projektet ingår fem olika byggnader på sjukhusområdet i Lund. Byggnaderna använder fjärrvärme och fjärrkyla, men har också värmepumpar för redundans. Här finns också tillgång till lågvärdig spillvärme.
– Innan vi går in i ett skarpt läge vill vi se att det verkligen finns en teoretisk potential kring användarflexibilitet vad gäller både ekonomi och koldioxidutsläpp. Hittills har vi därför gjort simuleringar som efterliknar verkliga driftsscenarier. Dessa simuleringar bygger på data från 2020 och 2021, berättar David Edsbäcker, affärsutvecklare på Kraftringen.
Flexibiliteten handlar bland annat om att styra ner ventilation vid effekttoppar, att i högre utsträckning använda spillvärme från kylprocesser, att byta energilösning till exempel mellan värmepump och fjärrvärme och att utnyttja värmetrögheten i byggnaden.
Alternering mellan fjärrvärme och värmepumpar
Med 2020 års energipriser uppgick den ekonomiska besparingspotentialen för byggnaderna till 2–10 procent och koldioxidutsläppen kunde minska med 6–33 procent. Störst lönsamhetspotential fanns i byggnader där man alternerade driften mellan värmepump och fjärrvärme, beroende på vilken energilösning som var billigast eller hade minst miljöpåverkan för stunden.
– Nu gör vi en kompletterande studie med 2022 års energipriser, vilka har ökat rejält jämfört med 2020 och 2021. Det finns dessutom en stor elprisvariation över dygnet och ett behov av oljeeldade reservkraftsanläggningar som Karlshamnsverket. Det gör att förutsättningarna ändrats på ett markant sätt, säger David Edsbäcker.
– De ekonomiska incitamenten för slutkunden att tillämpa ökad flexibilitet är därför väldigt goda. Att använda energin på ett smartare sätt minskar även koldioxidutsläppen, vilket också är viktigt.
Omtänk i vissa delar
Det är dock inte alltid som teorierna håller, utan man får tänka om. I studien hade de bland annat tänkt att återvinna värmen i ventilationsluften i en av byggnaderna till fjärrkylareturen som i sin tur värmeväxlas till fjärrvärmenätet. Återvinningen skulle endast ske vid utomhustemperaturer mellan 11–18 C.
– Inom temperaturspannet produceras fjärrkylan med en fjärrvärmedriven kylmaskin vilket gör att vi inte har någon nytta av överskottsvärmen. Under dessa tillfällen riskerar ett ökat värmetillskott leda till att värme behöver kylas bort i fjärrvärmenätet, säger David Edsbäcker och fortsätter:
– Det är med andra ord inte lönsamt för energisystemet, därför kommer vi att ta bort den delen i den skarpa piloten av projektet och i stället endast fokusera på att reducera ventilationsflödet under kritiska timmar i elnätet.
Skarpa tester i maj
I maj går man vidare med nästa steg i projektet och då kommer man övergå i skarpa tester och styra byggnaderna med realtidsdata. Detta kommer att pågå i ett år innan projektet avslutas.
– Det här projektet ligger oerhört rätt i tiden, för den här typen av lösningar behövs verkligen. Vi måste effektivisera hela energisystemet och fokusera på att elnätet samverkar med fjärrvärmenätet för att säkerställa att bästa möjliga energilösning används vid rätt tillfälle.
– Målet är att skapa en digital plattform som fler fastighetsägare i våra ägarkommuner kan ansluta sig till, men den ska även vara replikerbar och kunna användas av andra energibolag i både liten skala och på stadsnivå, avslutar David Edsbäcker.
E-flexProjektet e-flex – digital plattform för handel och styrning av energi pågår under perioden 2021–2024. I projektet deltar Kraftringen, Region Skåne, Energy Opticon, Lunds universitet, Rise och Sustainable Business Hub. Projektet finansieras av Energimyndigheten och deltagande aktörer.
Läs mer om projektet här.
Ann-Sofie Borglund