Telge Återvinning levererar utsorterat träavfall till Söderenergi, där det används som bränsle i kraftvärmeverket. Under förra året levererade Telge Återvinning 14 579 ton returträ och verifikatet visar konkreta uppgifter på vilket nyttan som det har gett upphov till.
– Detta är ett mervärde när vi verkar på en konkurrensutsatt marknad. För oss är hållbarhet viktigt och det här visar miljö- och samhällsnyttan på ett tydligt sätt, säger Vesa Hiltula, vd på Telge Återvinning.
Bolagets träavfall har bland annat bidragit till cirka 56 000 MWh fjärrvärme under 2022, vilket räcker till att värma upp omkring 3 700 småhus under ett år. Genom förbränningen samlar man dessutom upp miljögifterna i askan, vilka sedan kan tas om hand på ett miljösäkert sätt.
Från just det träavfall som Telge Återvinning har lämnat tog Söderenergi bort 988 kilo tungmetaller ur kretsloppet, varav 415 kilo krom och 420 kilo arsenik. Detta är ämnen som inte bör cirkulera i samhället. För höga halter av krom kan ge upphov till cancer, mutationer eller reproduktionsstörningar och arsenik är mycket giftigt för vattenlevande organismer och är klassat som cancerframkallande.
– Returträet kommer ofta från äldre byggnader där man inte har dagens krav kring tungmetaller. Det gör därför att det kan innehålla tungmetaller. Vårt incitament är att göra rätt och ta ut de rena fraktioner som kan återvinnas och att returträ som är förorenat kommer till avfallsförbränning och tas omhand på rätt sätt. Genom bättre sortering kan vi också få mer betalt, så det är bra för både miljö och ekonomi, säger Vesa Hiltula.
– Att med ett verifikat kunna visa på spårbarhet i avfall är något som vi tror att alla seriösa avfallskunder kommer att kräva i framtiden och att det blir branschstandard. För oss är det här bara början, vill vi ha verifikat på allt vårt avfall.
Detta gläder Jan Steinle som är bränslechef på Söderenergi, även om det sannolikt kan dröja innan bolaget kan erbjuda detta.
– Såvitt vi vet är vi först i världen med ett verifikat för spårbarhet i avfallsströmmarna, säger Jan Steinle.
Öka spårbarheten
Arbetet med att utveckla verifikatet har tagit flera år och redan 2019 började Söderenergi att arbeta med detta på allvar. Syftet var redan från början att öka spårbarheten i avfallsströmmarna och lyfta fram miljönyttan. Det är också ett sätt att motverka den illegala avfallshandeln – som är mycket utbredd.
– Vi vill, som seriös avfallsaktör, göra det svårare att bedriva illegal avfallshandel och där är verifikatet är en del i det arbetet, förklarar Jan Steinle.
Målsättningen var att verifikatet skulle ha kommit ut på marknaden snabbare än vad det har gjort. En förklaring till förseningen är pandemin. Just när de första samtalen med potentiella kunder hade startat slog pandemin till.
– Eftersom det handlar om en ny tjänst var det viktigt för oss att träffa tänkbara kunder och prata om hur de såg på denna miljötjänst. Vi träffade intresserade aktörer i Frankrike, Tyskland och Sverige när vi fick pausa arbetat till följd av pandemin, berättar Jan Steinle.
Under denna tid fortsatte de att vidareutveckla verifikatet genom att säkra processer, data och beräkningar, vilket gjordes i samarbete med Tekniska verken i Linköping, Umeå Energi och Mälarenergi.
Rigorös provtagning
Det som ligger till grund för verifikatet är en rigorös och standardiserad provtagning som görs av en tredje part och som sedan testas i ett laboratorium i Lidköping. Verifikatet innehåller konkret information om tungmetaller, undvikna koldioxidutsläpp och återanvändning av metaller samt samhällsnyttan i form av producerad el och värme.
– Att vi nu lämnat över det första verifikatet till en kund är ett erkännande att detta är värdefullt och efterfrågat. Vi har flera potentiella kunder som är riktigt intresserade av denna miljötjänst, både i Sverige och i andra delar av Europa, avslutar Jan Steinle.
Ann-Sofie Borglund