Som adept i Energy Buddies är man antingen nyanländ eller utrikesfödd och har en relevant teknisk utbildning – och ett stort intresse för energiområdet. Detta stämde väl in på Hayat Nasri i Borås, som är utbildad ingenjör inom elektronik och har en master inom telekommunikation från sitt hemland Marocko. Där arbetade hon i säkerhetsbranschen i tio år innan hon flyttade till Sverige 2015.
– Jag fick jobb direkt när jag kom till Sverige, inom samma yrke som jag hade hemma i Marocko. Under pandemin blev jag tyvärr arbetslös och insåg att jag saknade ett nätverk och inte alls var integrerad. Jag fick tips om Luleå tekniska universitet, och deras snabbspår inom energiutbildningar. Sedan tipsade de mig på utbildningen om Energy Buddies och på den vägen är det, säger Hayat Nasri.
24 adepter matchades
I mentorprogrammet får adepterna råd och stöd av erfarna mentorer från energiföretag, som kan vara allt från tekniker och ingenjörer till HR-personer och vd:ar. Under hösten 2022 matchades 24 adepter av mentorer från 16 olika energiföretag.
De flesta adepter var, likt Hayat, studenter i något av de två ”snabbspåren” vid Luleå tekniska universitet: energiteknik och elkraftteknik.
– Det har varit jätteroligt att jag har fått vara en del av Energy Buddies. Det har hjälpt mig mycket. Min mentor, William Eugensson, arbetar på Göteborg Energi och har varit en jättebra guide när det gäller vilka olika yrkesroller som finns inom energisektorn. I och med att jag byter spår till energi från säkerhet har det varit svårt att veta exakt vilka vägar som finns.
En väg in i branschen
Målet med Energy Buddies har varit att ge adepterna en väg in i branschen och stöd i sökandet efter jobb, eller som i Hayats fall en möjlighet att förstå alla de olika vägar som finns. Nyligen avslutades mentorprogrammet, som denna gång landat i cirka 100 möten, men nu fortsätter de drygt 40 deltagarna att nätverka – med varandra och med andra.
– Genom Energy Buddies hade jag en möjlighet att ta mig in och lära mig om branschen. Samtidigt har jag fått öva på språket. Jag tycker att vi som är högutbildade som kommer till Sverige har en skyldighet att se till att vi integreras på arbetsmarknaden. Vi har en bra utbildning och genom integreringen så lär vi oss språket och kan bidra, säger Hayat Nasri.
Det råder en stor efterfrågan på ingenjörer inom energisektorn, bland annat på grund av den pågående energiomställningen. Hayat ska bli energiingenjör och ser ljust på framtiden efter att ha avslutat sin utbildning, som innehåller bland annat kurser inom värme- och ventilationsteknik samt energitekniska anläggningar.
– Jag blir klar med min utbildning nu i februari och har börjat söka jobb. Jag är optimist så jag tror det kommer gå bra. Jag längtar efter att få sätta igång och jobba, helst med energiteknik och med den gröna omställningen.
Linda Nyström