Det ockrafärgade kulturhuset Vingen ligger i Torslanda i Göteborgs kommun. Byggnaden, på fem våningar, rymmer en rad kulturverksamheter som dansstudio, biograf, bibliotek och musikskola. Utöver det hyr Göteborg Stad kontor i två våningsplan och i bottenvåningen finns privata företag som restauranger, frisör och skomakare. Intäkterna från de fasta hyresgästerna går till kulturen.
Startskottet till byggnaden började på ett dramatiskt sätt med att en fritidsgård i Torslanda brann ner. Det gjorde att det inte längre fanns någon bra plats för ungdomar att vara på.
– Det ledde till att ett antal drivande personer började arbeta för att Torslanda skulle få ett kulturhus med lokaler och aktiviteter för alla – unga som gamla. Efter mycket arbete stod byggnaden klar 2005, berättar Helena Dahlgren, verksamhetschef för Folkets Husföreningen Vingen och vd för Torslanda Kulturhus, som förvaltar byggnaden.
Hon började sitt jobb 2019, strax före pandemin. Det var i en tid då det blev tydligt för många hur mycket kulturen betyder för människor. Samtidigt låg det mesta av den kulturella verksamheten nere i kultursverige – även på Kulturhuset Vingen.
– Det gjorde samtidigt att jag fick tid att sätta mig in i verksamheten på ett bra sätt, inte minst när det gäller energifrågorna, säger Helena Dahlgren.
Kulturhuset Vingen har valt att ha ett komfortavtal med Göteborg Energi. Det innebär att Göteborg Energi garanterar att kulturhuset har en genomsnittlig inomhustemperatur på 21 grader till ett fast pris. I priset ingår fjärrvärme och underhåll, men inte kostnaden för el. Göteborg Energi sköter också drift och tillsyn av fastighetens systeminstallationer.
– Kulturhuset har avancerad prognosstyrning för värme, ventilation, kyla och solceller. Det finns tio olika typer av klimatzoner beroende på lokalers funktioner och vilken typ av aktivitet som ska bedrivas i lokalerna, förklarar Louise Lilja, energiteknisk förvaltare på Göteborg Energi.
Elkostnaderna har varit enorma den senaste tiden, så allt vi kan göra för att spara el är ju väldigt värdefullt.
Alla klimatzoner har sitt eget driftschema som är anpassat till verksamheten i lokalerna. Lokalerna kan styras av inomhustemperatur eller både inomhustemperaturer och koldioxidnivå.
– Vårt mål är att erbjuda kunden önskat inomhusklimat och samtidigt minimera energi och utsläpp, säger Louise Lilja.
Hon har tidigare arbetat i många år med projektering av byggnadssysteminstallationer och inomhusklimatsimulering för olika typer av byggnader, innan hon började på Göteborg Energi.
– När jag kom tillbaka från semestern 2021 berättade våra tekniker att de hade ägnat väldigt mycket tid under sommaren med att laga kylkompressorer. De misstänkte att kylmaskinerna var underdimensionerade. Då ville jag ta reda på vad det berodde på, säger Louise Lilja.
Det ledde till att hon gjorde felundersökningar på styrsystem och upptäckte att många kylmaskiner hade en driftrumstemperatur på 21 grader.
– Det krävs väldigt mycket effekt för att kyla ner lufttemperaturen till 21 grader. Enligt svensk lag räcker det att dimensionera till 25 grader för affärslokaler och 26 grader för kontor. Jag samlade därför vår personal för att informera om detta och därefter kontaktade jag alla mina kunder som har kylmaskiner i sin fastighet.
– Två av kunderna ville testa att göra ändringar för drifttemperatur på sommaren och båda dessa fastigheter sparade mycket el under den gångna sommaren, berättar Louise Lilja.
Kulturhuset Vingen var en av dessa kunder och det ledde till att Göteborg Energi ändrade måltemperatur från 21 till 23 grader på sommaren.
– För oss var det en ovärderlig hjälp och inget vi hade kommit på själva. Det är ett stort hus med ett komplext system, där energikostnaderna är en stor kostnadspost. Elkostnaderna har ju varit enorma den senaste tiden, så allt vi kan göra för att spara el är ju väldigt värdefullt, säger Helena Dahlgren och fortsätter:
– Vi är fyra anställda så vi har samtidigt inte möjlighet att sätta oss in i detaljer på energifrågorna. För oss är det en trygghet att ha ett komfortavtal, så att någon som kan energifrågor har hand om det. Vi känner också att det finns ett genuint intresse av att hjälpa oss.
Vi går runt i det 6 000 kvadratmeter stora kulturhuset och hamnar i lokalen för film och teater. Där lyser tillfälligt ett tiotal strålkastare och ger en lätt bländande känsla på scenen.
– Vi byter ut armaturerna, som ska gå över till Led. Det är kostsamt, men nödvändigt, säger Helena Dahlgren.
Förutom att se hur Kulturhuset Vingen kan spara el undersöker Göteborg Energi även hur kulturhuset ska kunna producera mer el. På byggnadens tak finns solceller, vilka installerades när byggnaden var ny. Sedan dess har det skett en stor teknikutveckling, vilket gör att nya solceller kan producera betydligt mer än för 10–15 år sedan.
– Att byta ut växelriktare och bygga fler solpaneler skulle innebära en stor investering för oss, men samtidigt är det en bra satsning som ger mer el, avslutar Helena Dahlgren.
EnergitjänsterGöteborg Energi erbjuder energitjänsteavtal med olika servicenivåer. Det kan gälla allt från tillsyn av fastighetens installationer för värme, ventilation, kyla och el till komfortavtal.
I komfortavtalet får kunden en garanterad inomhustemperatur till ett fast pris. I avtalet ingår även bland annat beredskap dygnet runt hela året och ett webbaserat analysverktyg för uppföljning av energianvändning.
Ann-Sofie Borglund