Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 branscher tagit fram färdplaner för att bli fossilfria eller klimatneutrala inom sina områden. Nu jobbar Fossilfritt Sverige vidare med uppföljning och strategier för att färdplanerna ska bli av.
Tidigare har man bland annat tagit fram strategier för bioekonomi, vätgas och batterier. Och i fredags (3 feb) fick miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari en ny strategi för effektiv användning av energi och effekt.
– Det handlar inte om energibesparingar, utan att använda energin på ett mer effektivt sätt. Det här bör också ses som en klimatåtgärd eftersom våra förslag kan bidra till att snabba på omställningen i olika branscher, säger Ebba Willerström Ehrning, projektledare för strategin på Fossilfritt Sverige.
Nio procent av Sveriges energianvändning
Och det finns onekligen en hel del potential enligt strategin, som tagits fram i samarbete med forskare och branschaktörer. Enligt strategin går det att effektivisera energianvändningen med 34 TWh till 2030, eller 9 procent av Sveriges totala energianvändning. Av detta är 14,5 TWh el, 9 TWh fjärrvärme och cirka 10 TWh effektiviseringar inom olika bränslen.
– Det här är ändå ganska försiktiga bedömningar. Det här är vad som minst går att göra, säger Ebba Willerström Ehrning.
De 14,5 TWh el som bedöms kunna användas frigöras motsvarar 30 procent av det tillkommande elbehovet till 2030.
– Det är en ganska stor del av elbehovet som vi kan få fram på detta sätt. Det är ju det snabbaste sättet att få fram mer el, konstaterar Ebba Willerström Ehrning.
Störst potential i småhusen
Den stora elsbesparingen finns i landets drygt två miljoner småhus där man i strategin gör bedömningen att det går att kapa 8 TWh till 2030, genom främst smartare värmestyrning, effektivare vattenkranar och tilläggsisolering. Bland småhusen finns det 173 000 hus (exkl sommarhus) som värms upp med direktverkande el och här skulle det bli en rejäl besparing om hushållen istället installerade tex luft-luft-värmepumpar utöver de andra åtgärderna.
– Även inom industrin finns det en stor potential. Det är mycket elmotorer, till olika typer av pumpar, som står på i onödan och är överdimensionerade.
Elmotorer står för cirka 40 procent av Sveriges elanvändning – till exempel i form av fläktar, pumpar och kompressorer – och här kan minst 5 TWh frigöras.
Nytt program för effektivisering
Redan idag är de flesta av dessa åtgärder lönsamma – men ändå genomförs ganska lite, bland annat på grund av brist på kunskap och kapital. Därför föreslår Fossilfritt Sverige ett nytt brett program för energieffektivisering för att minska användningen av el och effekt. De menar att regeringen bör ge Energimyndigheten i uppdrag att utreda ett sådant förslag som ska vara öppet för alla företag med en energianvändning på över 28 GWh, till exempel energiföretag.
– Vårt förslag är att införa ett omvänt auktionssystem, där olika aktörer kan lägga bud för att effektivisera sin elanvändning enskilt eller i samverkan med andra aktörer. Det här skulle också kunna leda till en genomlysning över vilka möjligheter som står till buds, säger Ebba Willerström Ehrning.
Enligt Fossilfritt Sverige kan en första auktionsrunda förslagsvis riktas in på att frigöra 5 TWh el i elområde 3 och 4. De företag som kan göra detta till lägsta kostnaden vinner auktionen.
Systemet bygger på frivilligt deltagande, till skillnad från förslaget om vita certifikat som diskuterats under senare år – och där den statliga utredningen nyligen, i ett sent skede, fick avsluta sitt arbete. Omvända auktioner används redan idag i bland annat Schweiz och Portugal
Det är dock mycket som återstår att lösa om ett auktionsförfarande ska införas, till exempel finansiering.
– Men vår tanke är att pengar från Svk:s kapacitetsintäkter skulle kunna användas till detta, vilket är mer varaktigt än tillfälliga elstöd. Jag tror att vi kan dra en del lärdomar från det auktionssystem som börjar byggas upp inom bio-CCS, säger Ebba Willerström Ehrning.
I strategin föreslås även fler incitament, bland annat att återinföra det tidigare stödet för energieffektiviseringar i flerbostadshus. Dessutom vill man förlänga tidsperioden för ROT-avdraget till tre år, så att maxbeloppet blir 150 000 kronor, och även inkluderar ett heltäckande kartläggningsstöd till husägare.
Bakom strategin står också 29 företag, från stora energiintensiva företag till fastighetsföretag samt ett antal energiföretag, som till exempel Kraftringen, Eon och Göteborg Energi.
Johan Wickström