Under det senaste året har solelsbranschen växt snabbare än någonsin. Under 2022 installerades drygt 50 000 solcellsanläggningar i Sverige, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2021. Men bristen på personal fördröjer många installationer.
– Jag tror att vi är den bransch som växer snabbast i Sverige och det ger förstås ett högt tryck på alla nödvändiga yrkesroller och inte minst montörer. För en bra utveckling krävs insatser på flera områden samtidigt – kompetensförsörjning, kvalitet och säkerhet, säger Anna Werner, vd för Svensk solenergi som har omkring 280 medlemsföretag.
Martin Johnsson, vd för Paneltaket med bas i Kungsbacka, pekar på en extremt hög efterfrågan under hösten ovanpå en längre tids utveckling med ökad efterfrågan.
– Bra montörer och kunnig personal överlag är en fråga som vi ständigt behöver jobba med. Mycket handlar om att bygga upp kompetens så att vi har montörer som är certifierade eller erfarna att jobba tillsammans med nya medarbetare. En ganska enkel modell som fungerar bra, säger Martin Johnsson.
För Erik Martinson, vd för Svea Solar, innebär den snabba utvecklingen att företaget har behövt anställa betydligt fler installatörer i Sverige.
– Vi anställer ständigt och har även startat upp vårt eget utbildningscenter för att mäkta med den stora efterfrågan och samtidigt skapa en bra och säker arbetsmiljö för våra anställda.
Linus Baihofer Werner, vd för Luma Energy, lyfter betydelsen av flera åtgärder för att möta bristen på kompetens.
– Till viss del handlar det om att försöka rekrytera från hantverkaryrken och där vi själva utbildar nya medarbetare enligt vår egen certifiering. Men det handlar också om att ta in sökande från andra branschföretag eller direkt från de skolor som utbildar solcellsmontörer.
Helägt dotterbolag för montage
Ett företag som lyckats väl med att rekrytera montörer är Hässleholmsbaserade Enermont.
– Faktiskt fungerar vår modell så bra att vi är på gång att hyra ut montörer till andra branschföretag som behöver få in kompetens, säger vd Magnus Hagberg.
Han betonar att det krävt ett fokus på ständig rekrytering under en längre tid och med en särskild strategi för att slussa in nya montörer i verksamheten.
Ett helägt dotterbolag för montage med egen företagsledare är Enermonts grund för att fokusera på att få in montörer. Under en lärlingstid på 1-2 månader får nya montörer gå bredvid två erfarna montörer för att bygga upp kompetens och genomföra branschens nya certifieringsprov.
– Branschen är så ny att det saknas utbildningsstrukturer som finns för andra hantverksyrken och därför behöver vi jobba aktivt med att utbilda själva, säger Magnus Hagberg.
Nytt certifieringssystem
För att ytterligare stärka kvaliteten på personalen som arbetar med installationer har Svensk solenergi infört ett certifieringssystem för solcellsmontörer. Under första året har cirka 260 montörer certifierats med ett teoretiskt prov för att säkerställa enskilda anställdas kompetens. Certifieringen gäller i fem år och Svensk solenergi ställer inga förkunskapskrav, utan individen kan ha skaffat sig kunskap genom utbildning eller erfarenhet.
Stort fokus läggs på kvalitet och arbetsmiljö.
– I den genomlysning av yrkesrollerna som vi gjort framgår det att slarvigt eller dåligt montage står för de flesta felen på befintliga solcellsanläggningar. Vi får heller inte glömma att det är ett ytterst farligt arbete att montera solceller som allt annat takarbete, säger Anna Werner.
I ett nästa steg kommer Svensk solenergi att bygga upp ett register för besiktningspersoner som uppfyller de krav som ställs, med planerad lansering på branschföreningens hemsida under första halvåret 2023.
– I och med att solenergi är en förhållandevis ny teknologi är den på ett sätt bräcklig: missnöje över en enda dålig installation drabbar hela branschen. Därför är det en branschfråga att verkligen lyfta fram kvalitetsfrågor och erbjuda certifiering och register över besiktningspersoner, säger Anna Werner.
Svea Solars Erik Martinson tycker att certifieringsmodellen fyller en funktion:
– Givet att installatörer är en helt ny yrkesgrupp som växt fram under väldigt kort tid är det viktigt med certifiering för att garantera kvalitet gentemot kunderna, men framför allt en bra och säker arbetsmiljö för alla installatörer.
Luma Energys Linus Baihofer Werner är positiv till initiativet men ser ett behov av att utveckla modellen.
– Det behövs ökat fokus på arbetsmiljökompetens utifrån att brister i fallskyddet förekommer. Men kompetenskraven för certifieringen skulle behöva spetsas till – idag är de lite för grundläggande. Men det finns en bra dialog mellan medlemsföretagen och Svensk solenergi om de delarna så vi tror att det kommer bli bättre.
Fredrik Mårtensson