Sedan september har svenskarna stadigt minskat sin elanvändning jämfört med ett år tidigare, i snitt mellan 5 och 8,2 procent. I januari blev minskningen 7,1 procent totalt sett över landet, visar ny statistik från Svk.
Men utvecklingen skiljer sig mellan regionerna. I södra Sverige (SE4) har elanvändningen minskat med 10,2 procent medan den i SE 3 (Stockholm) har minskat med 8,1 procent. Förbrukningen i norr, SE1, är dock oförändrad jämfört med tidigare, på grund av nya industrietableringar.
Störst i absoluta tal var SE3 med ett minskat effektbehov på 946 MW, vilket ungefär motsvarar produktionen i ett kärnkraftsreaktor. Totalt över landet minskade effektbehovet under januari med 1 312 MW jämfört med året innan.
Denna utveckling innebär att Sverige ligger klart under EU:s mål om att minska elanvändningen med 5 procent under vissa högpristimmar. Sverige är inte ensamt inom EU om att dra ner på elförbrukningen. Det sker på bred front i hela EU, vilket är en av förklaringarna till att Svenska kraftnät häromdagen klassificerade ned risken för effektbrist från reell till låg.
Enligt Svk:s modeller kommer Sveriges importbehov denna vinter bli 52 timmar, vilket kan jämföras med bedömningen på 149 timmar som Svk gjorde i augusti 2022
– Förutom att vi har ett lägre antal timmar då vi är importberoende har importmöjligheterna blivit bättre. Om förbrukningsminskningen i norra Europa blir minst 5 procent, vilket allt tyder på, får vi noll timmar effektbrist vid en normalvinter, säger Pontus de Maré, driftchef på Svk, i en presskommentar.
Han betonar att det är viktigt att svenskarna nu kan hålla i förbrukningsminskningen under resten av vintersäsongen.
– Om vi kan minska eller förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist och därmed bortkoppling av el, säger Pontus de Maré.
Johan Wickström