SFAB, som ägs av Botkyrka och Huddinge kommuner, har ett antal kunder som har olika typer av värmepumpar i kombination med fjärrvärmen. Dessa kunder använder mindre fjärrvärme och ibland enbart som spetslast under kalla perioder. Därför har de också en annan, lite dyrare, värmetaxa än övriga kunder.
Med höga elpriser blir det många gånger dyrare med eldrivna värmepumpar än om de i stället skulle använda fjärrvärme.
– Vi försöker alltid hjälpa våra kunder och vara mer en partner än bara en leverantör. Här såg vi att det skulle bli lönsamt för dem som har värmepumpar att stänga av dessa. Därför tog vi fram detta erbjudande där kunder som stänger av värmepumparna får gå över till vår standardprislista. Både de och samhället kommer tjäna på det, säger Mattias Broman, affärsutvecklare på SFAB.
Stort gensvar
Genom att stänga av värmepumpen och i stället använda fjärrvärme påverkas kunderna inte av de allt högre elpriserna och bidrar samtidigt till att minska elanvändningen i samhället. Fördelen är också att fjärrvärmepriset ligger fast under året, vilket gör att det är enklare för ett företag att lägga upp en budget.
Erbjudandet skickades ut till kunder som har värmepumpar med fjärrvärme som spets och sedan ringde man upp dem och förklarade hur det skulle fungera. Enligt Mattias Broman blev det ett stort gensvar, och avtal har skrivits med flera kunder, bland annat Botkyrkabyggen som äger och förvaltar närmare 11 000 bostäder.
– Vi såg ju indikationer på högre priser redan hösten 2021 och att det då fanns risk för frånkoppling. Så när Energimyndigheten i höstas uppmanade svenskarna att spara 5 procent av sin elanvändning började vi titta på vad vi kunde göra och då såg vi att vi hade möjlighet att stänga av en del av elen, säger Patrik Lindqvist, driftchef på Botkyrkabyggen.
Botkyrkabyggen har under de senaste 10-15 åren börjat bygga mer leverantörsoberoende värmesystem i vissa av sina fastigheter, till exempel olika typer av värmepumpar. Idag har drygt 20 av företagens fastigheter fjärrvärme enbart som spetslast.
– Men genom detta avtal har vi stängt av alla värmepumpar helt och istället har vi enbart fjärrvärme. Nu får vi i gengäld normaltaxa, billigare än tidigare. Vi hade i och för sig ett fast och ganska lågt elpris så för vår del sparar vi inga pengar direkt, men vi tar en lite högre kostnad för samhället, säger Patrik Lindqvist.
Totalt sparar Bokyrkabyggen drygt 6 500 MWh el genom avtalet, som sträcker sig över hela 2023.
Även Huge Bostäder, som är Huddinge kommuns bostadsbolag, har tecknat avtal med SFAB om att slå av sina värmepumpar. Men i deras fall är det en lite mindre del el eftersom det främst handlar om frånluftsvärmepumpar, som tar tillvara inneluftens energi.
- – Värmepumparna har varit ett bra sätt att ta tillvara värme men de drar ju el. Så denna säsong har vi bestämt oss för att stänga av dem. Rent ekonomiskt är det en fördel för oss eftersom vi slipper höjd effekttaxa – och så tar vi ett samhällsansvar också, säger Jan-Erik Danielsson, chef för teknisk utveckling på Huge Bostäder.
Huge Bostäders avtal löper till den 1 oktober 2023.
– Vi tar ett år i taget. Vår förhoppning är att vi kommer in i ett normalläge senare, säger Jan-Erik Danielsson.
Ytterligare en värmekund som gjort slag i saken är BRF Akvarellen i Tullinge, som har 248 lägenheter.
Det var inget svårt beslut att ta, enligt Arne Mårtensson, ordförande för BRF Akvarellen.
– Vi hade redan dragit igång ett projekt att sänka värmen och funderat över situationen med elpriserna inför vintern. När SFAB hörde av sig gjorde vi ett överslag på det genomsnittliga spotpriset för el, och då var det ingen tvekan om att det här var det billigaste alternativet. Ett bra erbjudande i rätt tid, helt enkelt, säger Arne Mårtensson.
Avlastar elnätet med 15 GWh
– För SFAB innebär de nya avtalen att man måste öka leveranserna av fjärrvärme, men kapaciteten och flexibiliteten finns:
– Vårt nät har kapacitet för ökade leveranser vilket gör att vi kan vara flexibla. Den kapaciteten krävs dels för att vi ska kunna leverera oavsett hur kallt det blir ute men är även bra för framtida utbyggnad i våra kommuner då vi finns som ett tryggt alternativ med stabila leveransmöjligheter, säger Mattias Broman.
Det är systerbolaget Söderenergi som står för produktionen och även där finns kapacitet att öka produktionen om så krävs.
– Eftersom vår värme levereras från ett kraftvärmeverk finns en dubbel vinning i det här fallet då vi minskar användningen av el samtidigt som en ökad värmeanvändning även ökar elproduktionen, säger Mattias Broman.
Enligt SFAB:s bedömning kan åtgärderna till följd av företagets nya fjärrvärmeavtal avlasta elnätet i Stockholm med upp till 15 GWh under 2023.
Jan Hallman