I samband med att Energiföretagen lanserade den nya rapporten och scenarioanalysen för Sveriges elanvändning fanns olika representanter från politik, näringsliv och energibolag på plats för att reflektera kring innehållet. Tidningen Energi har sammanställt några av de mest intressanta kommentarerna från panelsamtalen.
Anna Jähnke (M), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Skåne
– Ska vi lyckas bygga ut den infrastruktur för energi som är nödvändig för den utveckling många vill se i Sverige behöver vi prioritera energiinfrastrukturfrågan och göra den likställd med infrastruktur för vägar och järnvägar. Där måste vi politiskt vara modiga och sätta energiförsörjningen högre upp på agendan, annars kommer vi inte att nå klimatmålen som vi har satt upp nationellt tillsammans med det offentliga och näringslivet.
Elisabeth Thand Ringqvist (C), näringstalesperson
– Politiken har ett ansvar att på kort och lång sikt skapa förutsättningar så att den stora utbyggnaden av energiproduktion och elnät ska vara möjlig. På kort sikt behöver regeringen snabbt ge besked på de ansökningar som finns på deras bord för havsbaserad vindkraft på 60–70 TWh, som kan vara klara till 2030. På längre sikt måste vi samlas brett politiskt och diskutera. Då måste flera stridsyxor begravas så att vi kan ta fram en övergripande plan med teknikneutrala krav.
Anton Steen, ansvarig för samhällskontakter på Fortum Sverige
– Jämfört med andra länder så sticker Sverige ut, då det inte finns någon tydlig aktör som har ett långsiktigt systemansvar för hela elsystemet i landet. Det behövs koordinering och en plan som hänger ihop från riksnivå ner till länsstyrelser som energibranschen och näringslivet kan lita på. Då vågar också energibranschen satsa.
Per Hidesten, vd Instriarbetsgivarna
– De satsningar som vi ser att industrierna vill göra handlar om ökad konkurrenskraft och för det behövs kompetens. Redan idag har vi brist på kompetens. Vi vill därför se ökade satsningar på utbildningsplatser för jobb i dessa industrier, men också till energibranschen som möjliggör industrins satsningar. Vi vill också att regeringen ska underlätta för arbetskraftsinvandring. Deras nuvarande förslag försvårare snarare för arbetskraftsinvandringen och det motverkar företagens behov av kompetens.
Lina Håkansdotter, ansvarig för samhällskontakter och hållbarhet på H2 Green Steel
– Det är redan idag lönsamt att reinvestera i befintlig vattenkraft och kärnkraft, så jag är övertygad om att elproducenterna kommer göra det på marknadsvillkor när man ser den stora efterfrågan. H2 Green Steel tecknar PPA:er (långsiktiga elavtal) och bidrar därmed till att det byggs ny elproduktion. Sedan spelar politiken en avgörande roll i att processer är enkla och att det går att bygga utan att det blir för mycket motstånd.
Anders Berger, ansvarig för samhällskontakter (Global Public Affairs), Volvo Group
– Vi serieproducerar redan tunga lastbilar på el och ser ett stort intresse på marknaden. Den stora flaskhalsen är inte kostnadssidan, utan hur mycket kunden kan nyttja lastbilen. Det i sin tur är helt avhängigt av vilka möjligheter som finns att ladda lastbilen. Det handlar både om hemmadepå och längs vägen. Redan idag ser vi problem i lokalnätet som gör att vissa åkare har svårt att ladda i hemmadepåer. Eftersom ledtiderna är så långa måste energibranschen bygga ut nu, så att det klarar det behov vi ser till 2030 och framgent. Tillsammans kan vi möta behovet som gör att utbyggnad kan bli effektiv och samhällsekonomisk.
Daniel Liljeberg (kd), statssekreterare
– Rapporterna visar tydligt på de utmaningar och problem som finns. Vi är eniga om att vi behöver öka takten rejält för att kunna skapa en trygg elförsörjning för det ökade elbehovet. I Tidöavtalet har vi 48 punkter som handlar om energi och som vi arbetar med på regeringskansliet just nu. Exempel på detta är att vi inom kort kommer att lägga på riksdagens bord att gå från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt och vi kommer i närtid att presentera hur vi får effektivare tillståndsprocesser.
Ann-Sofie Borglund