Många elnätsföretag är oroliga för att ett metodbyte kraftigt förändrar företagens förutsättningar. Hur ser du på det?
– Jag förstår oron, men vi behöver genomföra åtgärder för att få till en bättre reglering. Förhandsregleringen ska säkerställa att kunderna får betala ett skäligt pris för elnätstjänsten som omfattas av regleringen och företagen ska få skälig täckning för sina kostnader och en rimlig avkastning på det kapital som krävs för att driva verksamheten.
– Det har under många år varit stor skillnad mellan prisutvecklingen på elnätskomponenter och den allmänna inflationen. Det har sannolikt inneburit högre kostnader för kunderna än om ett förmögenhetsbevarande perspektiv hade tillämpats.
I somras kom Tysklandsdomen och Kammarrättsdomen för elnät*. På vilket sätt har dessa domar förändrat förutsättningarna för ert arbete?
– Efter domarna står det klart att intäktsramarna inte får styras av detaljerad nationell lagstiftning. Den så kallade intäktsramsförordningen står i strid med EU-rätten och ska därför inte tillämpas. De detaljerade reglerna måste därför ses över och intäktsramarna kommer att fastställas utifrån EU-lagstiftningen. Det kapacitetsbevarande perspektivet* var redan uppe för diskussion 2017 och redan då såg vi tecken på att det finns övergripande problem med ett sådant perspektiv.
För elnätsföretagen är frågan om en övergångslösning en viktig fråga. Hur tänker du kring det?
– En övergångslösning har diskuterats vid våra dialogmöten med branschen, men vi är i dagsläget inte övertygade om att det finns behov av en sådan. Vi kommer dock att fortsätta diskutera behovet med branschen. Vi tycker att vi har en bra dialog med branschen och vi månar om den.
Enligt flera företag kommer ju en förändring av metod innebära att de får in mindre intäkter — ser du det som en möjlig konsekvens?
– Det är möjligt att en konsekvens blir att elnätsbolagen får en lägre intäktsram. Det är dock för tidigt att uttala sig om, vi behöver analysera de data som vi får in från elnätsbolagen först.
Ser du en risk i att nödvändiga elnätsinvesteringar kan komma att påverkas?
– Elnätsbolagen kommer att få full ersättning för sina investeringar även fortsatt. Men det finns ju också många andra saker som påverkar elnätsinvesteringar. Vi står exempelvis inför en fas med kraftig expansion av elnätet, det kan innebära att det blir nödvändigt med ägartillskott eller ökad lånefinansiering för företagen.
Elnätsbolagen upplever att det finns en del svårigheter med att rapportera enligt den nya modellen. Vad kan ni göra för att underlätta rapporteringen?
– Jag har förståelse för att det kan upplevas som besvärligt. Ei har arbetat med olika informationsinsatser, som förklarande nyheter, webbtinarie och projektsidor på webben. Det kommer också en handbok inom kort. Företagen får gärna vända sig till oss för att få hjälp med sina frågor.
Hur tror du att den här regleringen kan påverka elnätskunderna?
– Det är ännu för tidigt att säga hur nätavgiften för kunderna kommer att utvecklas. Det är flera komponenter än eventuella metodändringar som påverkar avgiftsnivån, exempelvis påverkas nätavgiften av framtida investeringar som krävs för att bygga ut elnätet.
Vad händer nu?
– När vi fått underlag från alla elnätsföretagen kommer vi att analysera, granska och rimlighetskontrollera dem, och kontakta företagen vid behov. Vi ska fatta beslut i 170 ärenden innan den 31 oktober. Vi kommer att delge beslut successivt, men det är för tidigt att redan nu säga när det första beslutet kommer.
– Vi har inte fått in så många frågor från branschen som vi brukar inför rapporteringen, så vi vill uppmuntra företagen att höra av sig till oss om de har frågor och de går naturligtvis bra med företagsspecifika frågor också.
Domstolsutslagen har ändrat förutsättningarnaSom en konsekvens av Tysklandsdomen 2021 och Kammarrättsdomen för elnät i juni 2022 beslutade Ei den 11 november att upphäva bland annat inrapporteringsföreskriften och beräkningsföreskriften. Ei begär nu istället in uppgifter från företagen med stöd av Ellagen. Domarna innebär bland annat att intäktsramsförordningen inte ska tillämpas vid beräkning av elnätsföretagens avkastning. Ei menar att de detaljerade reglerna om beräkning av intäktsramen står i strid med EU-rättenTvå principer för värdering av elnätDet finns två olika principer för att värdera ett nätföretags tillgångar, antingen förmögenhetsbevarande eller kapacitetsbevarande princip.
Förmögenhetsbevarande princip bygger på att ett nätföretag får kostnadstäckning för en nättillgångs faktiska utgifter, baserat på verkliga anskaffningsvärden för genomförda investeringar i nätet.
Kapacitetsbevarande princip innebär att ett nätföretags ersättning baseras på aktuellt värde på en nätanläggning, det vill säga ett marknadsvärde som speglar vad det kostar att anskaffa motsvarande anläggning idag.
Båda principerna används idag globalt i olika regleringssystem och i vissa fall används även en kombination.
Marie Kofod-Hansen