Det nya året bjuder på en del nya förutsättningar inom energiområdet. Det handlar om skattejusteringar, styrmedel och olika typer av stöd. Här nedan följer några av de viktigaste delarna:
Avskaffad avfallsförbränningsskatt
Knappt tre år efter dess införande har denna omdiskuterade skatt nu tagits bort. Syftet med skatten har varit att minska de fossila utsläppen från avfallsförbränningen genom ökad materialåtervinning, men regeringen bedömer nu att skatten inte på ett ”verkningsfullt och kostnadseffektivt” sätt styrt mot dessa mål. Skatten har legat på 125 kronor per ton avfall och har totalt inneburit kostnader på runt 500 miljoner kronor för landets energiföretag.
Slopad koldioxidskatt på bränsle i kraft- och fjärrvärmeverk inom EU ETS
Koldioxidskatten för bränsle som används i fjärr- eller kraftvärmeverk i anläggningar som ingår i utsläppshandeln, EU ETS, är nu borttagen. Den slopade skatten omfattar även skattepliktiga biooljor som RME. Anledningen att skatten tas bort är för att förbättra lönsamheten för elproduktion inom kraftvärmesektorn.
Höjd skattereduktion för solceller
Skattereduktionen för solcellsinstallationer höjs från 15 till 20 procent av arbets- och materialkostnaderna. Syftet är att öka den förnybara kapaciteten – under året har dock intresset för att installera solceller legat på rekordnivåer. Skattereduktionen för installation av batterilager och/eller laddpunkter ligger kvar på 50 procent. Takets maxstöd ligger på 50 000 kronor per år och person.
Ökad elskatt efter indexering
Energiskatten på el ökade med nio procent från den 1 januari – från 36,0 till 39,2 öre/kWh. Ökningen hänger ihop med indexeringen av skatten som utgår från inflationstakten, KPI (konsumentprisindex). I vissa delar av Norrland är skatten sedan tidigare nedsatt med 9,6 öre/kWh och här blir energiskattenivån 29,6 öre/kWh. Inklusive moms ligger den totala elskatten nu på 49,0 öre/kWh.
Intäktstak för elproduktion
Mellan den 1 mars och den 31 juni kommer ett tillfälligt intäktstak på elproduktion att införas om regeringens förslag går igenom.Taket ska tas ut som en skatt på den del av företagens intäkter som ligger över 1,96 kr/kWh. De kraftanläggningar som främst berörs av intäktstaket är kärnkraft, vattenkraft utan magasin, vindkraft och solkraft. Kraftvärme från fjärrvärmeanläggningar ingår dock inte i systemet och inte heller vattenkraftverk med magasin.
Elstöd till hushåll
Elstödet till hushållskunder betalas ut retroaktivt till alla kunder i elområde 3 och 4 för den elkonsumtion de hade under perioden den 1 oktober 2021 till den 31 september 2022. Elkunderna i SE4 får 79 öre/kWh medan kunderna i SE3 får 50 öre/kWh. Enligt regeringens bedömning kommer stödet betalas ut i februari, utan något ansökningsförfarande.
Efter årsskiftet lade regeringen ett nytt förslag som ska gälla för perioden november–december 2022 och för hushåll i hela landet där elpriset i snitt översteg 75 öre/kWh. Svenska kraftnät har nu fått i uppdrag att ta fram ett nytt stöd enligt denna modell som ska lämnas in till Energimarknadsinspektionen senast den 30 januari.
Elstöd till företag
Företag och juridiska personer ska också få stöd enligt samma princip som för hushåll: det vill säga för sin elkonsumtion under perioden den 1 oktober 2021 till den 31 september 2022. Företagen i SE4 får 79 öre/kWh medan kunderna i SE3 får 50 öre/kWh. Utbetalningen får dock inte överstiga 22 miljoner kronor för att inte strida mot EU:s statsstödsregler.
Elintensiva industrier – som har en elanvändning på minst 0,015 kWh per omsatt krona – kommer få ett särskilt stöd under förutsättning att EU godkänner regeringens upplägg. Stödets maxtak är 2 miljoner euro per koncern och baseras på perioden oktober–december 2022. Det blir Energimyndigheten som ska hantera stödet.
Nytt bidrag för energieffektivisering i småhus
Ägare av småhus kommer från och med i år kunna få bidrag till energieffektiviserande åtgärder och till konvertering av uppvärmningssystem från direktverkande el eller gas.
Regeringen har avsatt 379 miljoner kronor för 2023 och ytterligare 400 miljoner kronor per år för 2024–2025. I skrivande stund (den 11 januari) finns inga mer detaljer om bidraget.
Slopad skattenedsättning för datorhallar
Nedsättningen av energiskatten för el till datahallar slopas från den 1 juli 2023. Det innebär att skatten höjs från 0,6 öre/kWh till 39,2 öre/kWh. Även återbetalningen av skatt på el som använts för framställningen av värme och kyla som levererats för förbrukningen i en datorhall slopas.
Johan Wickström