Kriget i Ukraina satte sin tydliga prägel på energiåret 2022. Begränsningarna i den ryska exporten av naturgas ledde till rekordhöga elpriser i hela Europa under större delen av året, vilket späddes på av att den franska kärnkraften levererade betydligt mindre än vanligt. Denna utveckling påverkade även Sverige, särskilt de södra elområdena.
Systempriset för den nordiska marknaden landade på 145 öre/kWh, vilket är rekord med marginal. Även förra årets notering var rekordhög, 64 öre/kWh, men under 2022 ökade snittpriset alltså med hela 128 procent.
Prisskillnaderna mellan de svenska elområdena var tidvis väldigt höga. I elområde 4 (Malmö) blev årssnittet 162 öre/kWh medan det i elområde 3 (Stockholm) landade på 138 öre/kWh. I de nordliga elområdena var snittpriserna 63 öre/kWh respektive 66 öre/kWh.
Högt pris även i norra Sverige
Under november och december spreds dock de höga priserna även till de norra delarna av landet. I december låg elpriset i de norra delarna på i snitt 206 öre/kWh.
– Det var många saker som sammanföll med låga temperaturer och hög efterfrågan. Det handlade om begränsningar i kärnkraften, låg vindkraftsproduktion och isbeläggning i vindkraften, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen.
Trots ett relativt skakigt energiår i många avseenden kan man konstatera att ett antal rekord slagits också. För första gången nådde den svenska nettoexporten av el över 30 TWh och landade slutligen på 33,5 TWh, en ökning med 31 procent från året före (+ 5,6 TWh), visar preliminära siffror från Energiföretagen.
Vindkraften gick fram starkt
Bland kraftslagen är det de förnybara energikällorna som utmärker sig. Vindkraften ökade från 27,1 till 33,0 TWh (+ 22 %) och stod för 20 procent av den totala elproduktionen. Även solkraften ökade kraftigt, med 33 procent: från 1,5 till 2,0 TWh.
Övriga kraftslag producerade ungefär som vanligt men med en viss minskning. Vattenkraften står fortfarande för den största andelen med sina 69,9 TWh, 41 procent. Kärnkraften backade något, från 51,0 till 49,9 TWh, till följd av bland annat problemen med Ringhals 4. Kraftvärmen minskade från 15,6 till 15,2 TWh och står för cirka 9 procent av den svenska elproduktionen.
Lägre elanvändning
Ytterligare en viktig slutsats från de preliminära årssiffrorna är att elanvändningen minskat – från 144,1 till 139,9 TWh (temperaturkorrigerad). Totalt handlar det om 4 procents minskning vilket är en större andel än vanligt. Men resultatet kanske inte är så oväntat med tanke på Svenska kraftnäts löpande rapportering under hösten om att svenskarna minskat sin elanvändning.
Några elfakta från åretÅrets högsta timpris i SE3 och SE4: 851 öre/kWh – 30 augusti, kl 19-20.Årets högsta timpris i SE1 och SE2: 643 öre/kWh – 14 december, kl 17-18.Årets lägsta timpris i alla elområden: – 2,3 öre/kWh – den 12 november, kl 03-05.Antal timmar med negativa elpriser i Sverige: 29 timmar.
Johan Wickström