I början av 2022 annonserade Höganäs Energi på sociala medier efter 50 villaägare med vattenburen värmepump som kunde tänkas delta i ett försöksprojekt med värmestyrning. Intresset var stort. Redan efter ett dygn hade man fått fram intresserade elkunder, vars värmepumpar fick en kommunikationsenhet inkopplad.
Under följande fyra månader styrde energibolaget, genom underleverantören Easyserv, värmepumparna och stängde av dem ett antal timmar per dag när priset var högt.
– Sedan frågade vi hushållen om det märkt nån skillnad när värmepumpen var avstängd, men det hade de inte. Temperaturskillnaden blev ju väldigt låg också. Temperaturen sjönk cirka 0,1 grader per timme i snitt när värmepumpen var avstängd, så det finns en väldig tröghet i husen – även om det skiftar från hus till hus, säger Anders Kallin, projektledare på Höganäs Energi.
Jobbar hårt under lågpristimmar
Under hösten fortsatte man att finslipa systemet och nu i dagarna har Höganäs Energi lanserat en ny tjänst baserad på projektet: Easyflex. Denna tjänst ser till att värmepumpen jobbar på under lågpristimmar och stänger den av när priset är högt.
– Tjänsten styrs utifrån priserna på elbörsen Nordpool. Det kommer in en signal per dygn från mobilnätet, då elbörsens pris sätts – ett dygn innan. Är det låga prisvariationer så blir det ingen avstängning.
Systemet kommer även kunna användas på sommaren för husens vattenuppvärmning, som även den styrs till lågpristimmar
Varför satsar ni på denna tjänst?
– Det viktigaste är att hjälpa kunderna att spara el. Sedan hjälper det oss så att vi som elnätsföretag inte går över vår effektgräns mot regionnätet. Vi har varit nära den gränsen tidigare – men inte under de senaste månaderna då Höganäsborna verkligen har sparat mycket energi, säger Anders Kallin.
Utveckling av systemet på sikt
Kunderna kan spara upp till 15–20 procent genom Easyflex, enligt de mätningar som Höganäs Energi gjort under hösten.
– Men på sikt kan besparingseffekten bli ännu högre. Vi ska utveckla systemet och stoppa in trådlösa inomhusgivare som kan styra utifrån husets temperatur och där man själv klan välja komfortnivå kopplat till elpriser. Och vi kommer även ha AI-funktioner som lär sig husets värmedynamik allt bättre.
Nu har Höganäs Energi börjat marknadsföra tjänsten, som riktar sig till dem som är elnätskunder hos Höganäs Energi och som har timprisavtal – antingen med Höganäs Energi eller med annan elhandelsleverantör (men då blir abonnemangskostnaden högre).
Johan Wickström