I december gav Länsstyrelsen i Skåne klartecken för Skånes havsvindpark, Ørsteds planerade havsvindpark drygt två mil utanför Ystad – med en total effekt på 1,5 GW. Nu ligger ansökan på regeringens bord för slutligt godkännande.
Parken är en av de sex havsvindparker som Ørsted – ett av världens största företag inom havsvindkraft – nu ansökt om tillstånd för och den som ligger klart längst fram i tillståndshögen. Om alla Ørsteds planer i Sverige går i lås handlar det om en total tillkommande effekt på 18 GW (18 000 MW). Detta kan jämföras med den totala vindkraftskapaciteten idag i Sverige som ligger på cirka 15 GW.
”Långsiktig investerare”
Bakgrunden är det ökade elbehovet i sverige, som väntas fördubblas fram till runt 2040 – och där framför allt industriföretagen väntas stå för en stor andel av ökade användningen för att klara sin omställning till fossilfritt.
– Det här är ytterligare ett steg i Ørsteds planer på att bli en stor långsiktig investerare och utvecklare av fossilfri energiproduktion i Sverige, säger Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, i en presskommentar.
Havsvindparkerna ska placeras från Kattegatt i väst – utanför Halmstad och Falkenberg – till öster om Gävle (se karta).
– Våra havsbaserade vindkraftsprojekt är strategiskt placerade för att leverera el där de behövs som mest, och kan bidra till att minska behovet av dyra uppgraderingar i transmissionsnätet, säger Jesper Kühn Olesen, projektdirektör på Ørsted.
Närmast på tur står alltså Skånes havsvindpark. Om alla tillstånd kommer på plats under 2023 räknar företaget med att parken kommer vara klar för drift 2029. Det finns dock motstånd mot projektet, till exempel från Försvarsmakten.
Satsar även på e-metanol
Ørsted investerar även i andra förnybara projekt i Sverige. I december blev det till exempel klart att företaget förvärvade den resterande delen av e-metanolanläggningen Flagship1 i Örnsköldsvik från Liquid Wind. Byggnationen av fabriken, som ska tillverka 50 000 ton e-metanol, ska påbörjas under 2023. Även här kommer vindkraft vara en viktig del av produktionsmixen enligt planen.
Johan Wickström