Enligt Miljöbalken finns ett maxtak på att tio reaktorer får vara i drift samtidigt i Sverige och att nya reaktorer enbart får byggas där kärnkraftverk finns idag. Det är alltså dessa begränsningar som regeringen nu vill ta bort.
– Både i Tidöavtalet och regeringsförklaringen är vi tydliga med att vi vill göra lagändringar som möjliggör ny kärnkraft och detta förslag är en viktig del i detta arbete, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som presenterade förslaget tillsammans med statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens.
Förändringarna kommer att få stor effekt kring ny kärnkraft, menar klimat- och miljöministern, då det öppnar upp för fler aktörer att bygga reaktorer och ökar förutsättningarna att bygga reaktorer på platser där det gör mest nytta i elsystemet.
– Regeringen har däremot inte någon åsikt om var det är bäst att bygga ny kärnkraft, utan det får aktörerna avgöra, säger Romina Pourmokhtari, som även lyfter fram möjligheterna kring SMR (små modulära reaktorer).
– Vi ser en utveckling i andra länder där det byggs små reaktorer, snarare än några få stora. Det är en utveckling som regeringen vill att även Sveriges lagstiftning ska vara anpassad till. Det handlar om att anpassa lagstiftning efter ny teknik och den utveckling som sker.
– Detta ger en ökad flexibilitet och öppnar för att reaktorer, vid sidan av el, även kan producera värme och vätgas, säger Romina Pourmokhtari.
Brett stöd för kärnkraft
Enligt statsminister Ulf Kristersson finns det ett brett stöd att ny bygga kärnkraft i Sverige.
– Vi har stöd i riksdagen att lägga om kursen i svensk energipolitik och tar nu steg för steg i detta arbete. Vi är öppna för att diskutera med andra som vill i samma riktning, säger Ulf Kristersson.
Att det ska krävas en bred energiöverenskommelse för att bygga kärnkraft är däremot inte nödvändigt anser Ulf Kristersson.
– De som ska investera i kärnkraft vill veta att det finns lagstiftning bakom deras investeringar och det vi presenterar idag är ett viktigt steg kring detta arbete, säger Ulf Kristersson.
Energiföretagen är positiva till regeringens besked kring kärnkraft.
– Vi välkomnar att regeringen genomför dessa förändringar i ett läge när Sverige har ett stort behov av ny fossilfri elproduktion. Vi behöver mer vindkraft både till land och till havs och vi behöver mer planerbar elproduktion för att elsystemet ska fungera optimalt och här spelar kärnkraften en viktig roll. Det här är också ett viktigt steg för mer jämlika spelregler på elmarknaden, säger Åsa Pettersson, vd Energiföretagen.
Lagändring våren 2024
Förslaget om förändringarna i Miljöbalken skickas nu på remiss i tre månader och regeringen räknar med att presentera sin proposition för riksdagen efter sommaren. Lagändringen ska sedan kunna träda i kraft i mars 2024.
Dagens besked från regeringen är deras tredje steg vad gäller åtgärder för ny kärnkraft. Sedan tidigare har regeringen ökat finansieringen till Strålsäkerhetsmyndigheten för att se över och utveckla regelverken och tillståndsprocesserna för befintlig och ny kärnkraft. De har också ökat finansieringen till forskning och innovation om kärnkraft.
– Det är viktigt att regeringen i nästa steg skapar förutsättningar för en effektiv tillståndsprocess för ny kärnkraft liksom för andra utbyggbara kraftslag, säger Åsa Pettersson.
Ann-Sofie Borglund