Organisationen AI Sweden har som mål att påskynda användningen av AI för att skapa nytta för samhället och stärka näringslivets konkurrenskraft. I praktiken innebär det att de arbetar för att olika sektorer ska samlas och dra nytta av varandras erfarenheter inom AI och därmed komma längre i utvecklingen än om varje sektor skulle jobba enskilt. Dessutom arbetar de med kompetensförsörjning genom att utbilda men också genom att locka personal inom AI till Sverige.
Öresundskraft gick nyligen med i AI Sweden och blev därmed det första energibolaget som ingår i organisationen. En styrka med AI är att tekniken kan styra olika och stora mängder data i realtid. För energibranschen kan det exempelvis handla om styrning av effekt.
– Ett robust energisystem innebär bland annat att man ska kunna koppla från och styra olika laster på ett väldigt snabbt och exakt sätt. Där kan AI-tekniken hjälpa oss genom att fatta bättre och snabbare beslut än om vi människor skulle göra det, säger Filip Kjellgren.
Vi kan nyttja AI för att förbättra visualiseringen och därigenom skapa förutsättningar för ett samtal om framtiden på ett bättre sätt.
Viktigt med riskanalys
Den senaste tiden har det talats oerhört mycket om riskerna med AI och det är en oro som Filip Kjellgren märker av i samtal med representanter från energi- och elnätsbolag.
– Det är viktigt att adressera risker tidigt i en process såklart, men samtidigt finns det redan väldigt mycket information som är publik idag, säger Filip Kjellgren och visar en detaljerad karta över all elinfrastruktur i världen.
– Vidare är det viktigt att hålla isär risker med AI och risker med att information hamnar i fel händer, och just inom energiområdet bedömer jag att AI-tekniker snarare kommer att förbättra säkerheten för energisystemet.
Samtidigt påpekar han att det alltid innebär risker med tekniksprång. Därför är det viktigt att reglera ny teknik så att största möjliga nytta skapas för mänskligheten samtidigt som riskerna hålls på en låg nivå.
– En risk som många inom energibranschen oroar sig för är delning av energidata. Jag anser inte att det finns några oöverstigliga hinder vad gäller energi, eftersom vi som samhälle har klarat säkerhetskraven med delning kring till exempel hälsodata och finansiella transaktioner. Nu undersöker vi hur man har arbetat inom sjukvård och finanssektorn för att se hur vi kan nyttja den kunskapen kring känsliga data rörande energi.
Förbättrad visualisering
Ett annat område där AI kan få betydelse inom energiområdet är genom att visualisera den omställning som nu sker och där det behövs acceptans och engagemang för de förändringar som samhället står inför med bland annat ny energiproduktion.
– Det är jobbigt att förändra beteenden och det är också svårt att föreställa sig vad effekten blir av en policyförändring eller förändrade lagar. Då kan vi nyttja AI för att förbättra visualiseringen för att därigenom skapa förutsättningar för ett samtal om framtiden på ett bättre sätt, säger Filip Kjellgren.
Inom dataspelsindustrin har man insett att det finns en stor styrka i att visualisera saker och där används AI för att bearbeta väldigt stora mängder data. Detta kan man dra nytta av för att öka acceptansfrågan i energiomställningen menar Filip Kjellgren. Han tar som exempel att ett användarvänligt gränssnitt där aktörer och medborgare själva kan experimentera med energisystemet kan locka fler att ta del av vad som händer i omställningen.
– Jag tror att det är stor risk att vi får ett nytt bensinuppror eller ett gula västar-demonstrationer som i Frankrike om vi inte får med större delen av samhället att förstå de möjligheter och utmaningar som energiomställningen i samhället innebär. Där kan visualisering bli en viktig pusselbit i den ökade acceptans och engagemang som behövs, avslutar Filip Kjellgren.
Ann-Sofie Borglund