Nyligen publicerade Myndigheten för yrkeshögskolan områdesanalysen Energi – produktion och distribution av elkraft, värme och kyla, där kompetensbehovet inom respektive område beskrivs på 3–5 års sikt. På flera områden finns det tillräckligt många utbildningsplatser, men alldeles för få sökande, berättar Karin Åkerman, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan.
– Analysen visar väldigt tydligt att om inte våra utbildningsplatser utnyttjas så förvärras kompetensbristen framöver.
I dagsläget är situationen dyster. På utbildningarna till drifttekniker är varannan plats outnyttjad och på utbildningarna till vindkraftstekniker är det 64 procent av platserna som står outnyttjade. En förklaring är att många inte ens känner till att jobben finns, eller hur man utbildar sig till dem, och då blir det svårt att söka en utbildning, enligt Karin Åkerman.
– Vi har inte lyckats hela vägen att informera ungdomar som står inför utbildningsvalet efter gymnasiet. Det kan till och med vara inför gymnasiet, så vi behöver nå alla för att de också ska kunna göra välmedvetna val.
Och prognoserna är goda att faktiskt gå raka vägen från en YH-utbildning inom energiteknik till ett fast jobb, säger Karin Åkerman.
– Yrkeshögskolorna är framtagna för att de ska motsvara en efterfrågan som finns på arbetsmarknaden. De är skräddarsydda, förhållandevis korta och innehåller en stor del praktik.
Finns ingen ”quick fix”
Det skulle också vara ett utmärkt läge för den som varit arbetslös en längre tid eller vill testa nåt nytt. Eftersom en del av utbildningarna bara är ett och ett halvt år skulle det gå att läsa nästan hela utbildningen med det nya omställningsstudiestödet som ger den studerande 80 procent av den studerandes tidigare inkomst.
Karin Åkerman tror inte att det finns nån ”quick-fix”, utan det behövs ett genomgripande informationsarbete för att synliggöra utbildningsmöjligheterna.
– Det första är att studie- och yrkesvägledare informerar om yrkeshögskolan.se, för det är där du kan hitta presentationer av alla utbildningarna. Sen kan man tipsa om tv-serien Högspänning, som Energiföretagen tagit fram ihop med Vattenfall och Skellefteåkraft. Där lyfter man fram yrkesrollerna som finns inom energiområdet, så det är ett nytt sätt att belysa vad man gör.
– Jag tänker även att företagen som är med i utbildningarna har en roll också att lyfta fram i jobbannonser och liknande att det behövs yrkeshögskoleutbildad personal.
Företagen borde vara ute lite mer och synas i skolor och visa vad det finns för möjligheter i energibranschen.
Alla måste hjälpas åt
Annika Johannesson, som jobbar med kompetensförsörjning hos Energiföretagen, håller med om att alla, framför allt energibolagen, måste hjälpas åt för att möjliggöra den stora energiomställning som Sverige står inför.
– Företagen som behöver den här kompetensen nu och framåt borde vara ute lite mer och synas i skolor och visa vad det finns för möjligheter i energibranschen. Det finns bra samarbeten med skolor, men många företag hinner inte eller tar sig inte tid att åka ut, säger Annika Johannesson.
– Man måste vara synlig där unga är. Och sen handlar det också om vad som är coolt eller inte. Och då måste man göra det coolt.
Med tanke på den uppmärksamhet som energiområdet fått på grund av elkrisen så borde företagen och yrkeshögskolorna ta vara på möjligheterna att locka till sig folk, menar Annika Johannesson:
– Det är allt från yrkesvägledare till lärare till föräldrar som behöver veta att det är en trygg bransch där det finns stora utvecklingsmöjligheter.
Många platser kvar till höstens intagning
Det går fortfarande att söka till fler än 400 program inom yrkeshögskolan, varav 150 på distans. Många av dessa är teknikutbildningar – här kan du se vilka utbildningar som fortfarande går att söka.
Här kan du hitta aktuella utbildningar inom Yrkeshögskolan
Jan Hallman