Biobränslemarknaden har ändrats rejält det senaste året i spåren av Ukrainakriget. Den ryska bränsleexporten har försvunnit samtidigt som många länder har konverterat fossila pannor till biobränsle. Därtill kommer de ökande klimatkraven som ökar priset på utsläppsrätter.
Allt sammantaget har det lett till högre bränslepriser. En dellösning på denna utmaning kan vara att använda mer av groten, skogens restavfall som grenar och toppar. Idag används endast 37 procent av groten till energiproduktion, mestadels i södra Sverige, men det finns möjligheter att ta ut betydligt mer. Allt kan dock inte användas för då ruckas den biologiska mångfalden i skogen. men enligt en rapport från Skogsstyrelsen går det att öka uttaget från dagens 9 TWh tll 24 TWh.
Umeå Energi tecknar avtal med Holmen
Det mesta av dagens grot används i södra Sverige, men den hårdnande konkurrensen har inneburit att även norrländska företag börjar se sig om efter mer grot. Ett exempel är Umeå Energi som nyligen tecknat ett flerårigt avtal med Holmen om grotleveranser.
– Vi använde grot fram till runt 2014 men då fanns det ett sådant överskott av bränsle att vi fasade ut den. Men det senaste året har vi jobbat fram ett långsiktigt avtal med Holmen för att de ska återuppta grotleveransen, säger Johan Söderberg, affärsutvecklare på Umeå Energi.
– Jag tror att groten långsiktigt kommer ha en plats även i norra Sverige.
Successiv uppskalning
Idag använder Umeå Energi en generell bränslemix med spån, bark och flis. Företagets planer är att successivt öka andelen grot.
– Vi tror att groten på sikt kan utgöra en tredjedel upp till 50 procent av bränslet. Men det kräver en omställning i hela leveranskedjan. Då känns det tryggt att ha Holmen som partner eftersom de har den kunskapen, säger Johan Söderberg.
Grotsatsningen rimmar också väl med Umeå kommuns planer på att utveckla en cirkulär industripark vid Dåva.
– Hela det områdets ambition är att vara ett cirkulärt nav för avfall och rester. Det ger en mängd möjligheter till industriella symbioser. Om man använder grot kan mer biomassa förädlas till andra slutprodukter, säger Johan Söderberg.
Långa ledtider
För Holmen har det ökade intresset för grot varit uppenbart ett tag. I södra Sverige är försäljningen av grot relativt hög, men nu börjar det finnas en marknad för att börja ta ut grot även i norra Sverige igen.
– Vi avvecklade vår grotverksamhet för sju-åtta år sedan, men det skärpta säkerhetsläget och energikrisen har ändrat förutsättningarna. Nu är det läge att sätta igång igen, säger Johan Karlsson, virkeschef på Holmen.
Men det är ingen verksamhet som man kan starta på en gång, det är relativt långa ledtider, framför allt på grund av torktiderna för skogsresterna.
– Bränslet behöver torka några sommarmånader, det torkar inte under vinterhalvåret. Sedan behöver vi tillsammans med entreprenörer investera i nya arbetsmaskiner. För att upprätthålla hög kvalitet vill vi starta stegvis och planerat. Men det nya avtalet med Umeå Energi är långsiktigt och en bra start, säger Johan Karlsson.
Johan Wickström