Elpriserna har fortsatt neråt under våren. Sista veckan i maj landade systempriset på elbörsen Nordpool på 15 öre/kWh, vilket kan jämföras med samma vecka i fjol då det låg på närmare 70 öre/kWh. Systempriset för hela maj slutade på 42,4 öre/kWh, vilket är den lägsta noteringen på drygt två år.
– Det har varit en stor tillrinning i vattenkraften så hydrologin har förbättrats samtidigt som det har varit blött och blåsigt. Dessutom har det varit en hög solelsproduktion på kontinenten, säger Henrik Almström, analyschef på konsultföretaget Modity.
Den fördelaktiga gassituationen i Europa är också central i detta sammanhang, eftersom dessa priser påverkar även den svenska elmarknaden. Här har det blivit rejäla prisfall under hela våren och spotpriset på gas ligger på runt 25 euro/MWh, vilket kan jämföras med toppnoteringen på närmare 350 euro/MWh i september 2022.
– Gaslagren är rekordfulla för den här tiden på året och vände på 53 procent efter den milda vintern och ligger nu på närmare 70 procent. Samtidigt har LNG-kapaciteten (flytande naturgas) ökat successivt. Nu finns tre terminaler i Tyskland och det kan bli ytterligare tre fram till vintern, säger Henrik Almström.
Dessutom har gasanvändningen minskat med runt 20 procent genom att industrier ställt om produktion eller flyttat fabriker.
Ryckiga prisrörelser
Allt sammantaget gör att elpriserna haft en sjunkande under våren. Den höga solelsproduktionen har dock lett till ryckiga svängningar över dygnet: mycket hög produktion på dagen när solen skiner och sedan snabba prisstegringar på kvällen, en så kallad duck curve, som även spillt in i södra Sverige.
– Det kan gå från minuspriser till 90 euro per MWh (ca 1 kr/Kwh) på bara några timmar. Solsmockan kommer bli allt tydligare ju mer solkraft det blir, men jag tror att producenterna kommer bli duktigare på att reglera ned produktionen, säger Henrik Almström.
Även i Sverige har de negativa priserna tagit fäste på ett helt nytt sätt. Den 25 maj slogs ett nytt bottenprisrekord på den nordiska elmarknaden. I norra Sverige, SE1 och SE2, blev snittpriset för första gången någonsin negativt som dygnssnitt och landade på minus 11 öre. Tre dagar senare var det dags igen i samma områden, då blev snittpriset minus 31 öre.
– Minuspriser är det nya svarta. Den här missmatchen är uppenbar och något vi får leva med. Det kommer ju in mycket mer sol- och vindel nu, men det innebär ju också en risk för kannibalisering och urholkad intjäning för dessa elproducenter, säger Henrik Almström.
Stora skillnader mellan områdena
Men även om det är relativt låga priser är skillnaden mellan de svenska prisområdena fortsatt hög. Under maj var snittpriset i SE1 och SE2 4 öre/kWh medan det låg på 76 öre i SE4.
Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, lyfter fram vattenkraftens betydelse för de låga priserna.
– Det blir vanligen extra stora skillnader i vårflodstider när priserna i norr sjunker. Vattenkraftsföretagen kan inte lagra allt vatten samtidigt som vindkraftskapaciteten ökat successivt i norra Sverige. Även starten av finska Olkiluoto 3 har påverkat prisbilden, även om man inte kört för fullt där. Utöver detta begränsas överföringskapaciteten till södra Sverige som en följd av revisioner i kärnkraften, säger Magnus Thorstensson.
Prisutvecklingen i sommar
Hur kommer då priserna att utvecklas under resten av sommaren?
– Utgångsläget är bra med en hydrologisk balans i Norden och ett enormt utbud av produktion. Men våra väderprognoser visar på en högstrycksdominerad sommar och det kan pressa upp priserna, säger Henrik Almström och fortsätter:
– Torrt väder gör att hydrologin försämras och det ger ofta sämre vind. Men om sommaren blir normal blir det sannolikt relativt låga priser. Men vädret kommer att vara helt avgörande för prisutvecklingen.
En positiv faktor är att kärnkraftsrevisionerna sker med ett block i taget under sommaren, vilket håller uppe stabiliteten i systemet och ger en högre överföringskapacitet till södra Sverige.
Tittar man på terminspriserna – för framtida elleveranser – ligger de i skrivande stund (1 juni) på runt 35 euro/MWh i juli och 46 euro/MWh i augusti, medan årssnittet för 2024 ligger på cirka 70 euro/MWh.
– Det är ju betydligt lägre priser än förra året, men historiskt sett är det ganska höga sommarpriser, säger Magnus Thorstensson.
– Jag tror att vi kommer ha ett ganska bra läge tills vintern börjar, men sedan får vi se. Det är så många faktorer som kan påverka elpriset på marginalen och som kan leda till snabba rörelser.