Upplägget var mer humoristiskt än genomsnittsevenemanget på Arena Energi, men ämnena var väl så seriösa. Representanter för Finland var Christian Gustafsson, vd för energibolaget Illmatar, Timo Kiiveri, direktör för stamnätsbolaget Fingrid, samt Mikael Lemström, EVP hydro på Fortum i Finland. Sverige representerades av Torbjörn Wahlborg, chef business area generation på Vattenfall, Moa Rosén, projektledare på RWE, samt Per Eckemark, divisionschef nät på Svenska kraftnät. Finnkampen modererades av Energiföretagens vd Åsa Petterson samt Lars Andersson, ansvarig för vindkraft, solenergi och energilager/vätgas.
Samtalet var uppdelat som en tävling i tre moment. Varje moment bestod av att en företrädare för Sverige respektive Finland fick tala om fördelarna med deras system, och att publiken sedan fick rösta om vilket land de tyckte gjorde bäst ifrån sig.
Det första momentet var vindkraft, där Christian Gustafsson från Illmatar förklarade att det finska systemet för tillståndsprocesser är enkelt och effektivt, vilket innebär att Finland kan bygga ny vindkraft snabbt.
– Finska kommuner får ekonomiska incitament för att ta emot vindkraft, vilket förenklar processen. Det är också svårare att backa än i Sverige om en finsk kommun väl sagt ja till vindkraft. Dock kan man till exempel förhandla om placeringen och antalet kraftverk, sade Christian Gustafsson och fortsatte:
– Om allt går riktigt bra tar en process i Finland cirka 2 år från idé till byggnadstillstånd. Är det struligare kan det ta 6–7 år. Det är ändå ovanligt snabbt.
Moa Rosén från RWE medgav att Sverige inte är bäst på processerna, men å andra sidan har fantastiska förutsättningar för ny vindkraft. Med bland de högsta vindhastigheterna i Europa och gott om utrymme. Sverige bygger också vindkraft rätt snabbt i nuläget, även om flaskhalsar i tillståndsprocesserna gör att takten ser ut att gå ned om ett par år.
– Att incitamentsutredningen saknade ersättning till kommunerna är en brist. Det tror vi skulle behövas, sade Moa Rosén.
Publiken fick rösta och Finland tog hem en tydlig seger.
Nästa område var kärnkraft, där Mikael Landström från Fortum sade att Finland har en mer pragmatisk inställning än Sverige och att politiken där inte alls varit lika svävande.
– Näringslivet i Sverige gör mycket men den politiska inställningen till kärnkraften är fortfarande för oklar, sade Mikael Landström och fortsatte:
– En positiv aspekt med Sverige är dock att ni i grunden har en större politisk vilja om ni väl bestämmer er för något. Då kan det gå väldigt fort.
Torbjörn Wahlborg från Vattenfall tog vid och menade att Sverige har mycket goda förutsättningar och hög kompetens inom kärnkraft. Vi har en löst slutförvarsfråga och till och med egen bränsletillverkning.
– Och nu har opinionsläget svängt, sade Torbjörn Wahlborg.
Publiken fick rösta igen och den här gången tog Sverige hem segern.
Det sista tävlingsområdet var elnät. Timo Kiiveri från Fingrid beskrev bolagets höga Net Promoter Score samt bolaget mycket raska konstruktionsprocess för att hinna ansluta alla nya kunder.
– Vi är snabbare än Sverige, sade Timo Kiiveri.
Per Eckemark från Svenska kraftnät medgav att detta stämde, men poängterade att en del av detta berodde på att Sverige har tuffare krav på ledningsbyggen än Finland. Till exempel rörande magnetfält. Dessutom menade han att Sverige har en högre förändringstakt än Finland, med många projekt i pipelinen.
– Vi jobbar aktivt med att kapa våra ledtider. I fjol kapade vi 25 procent på vår schablontidplan, från vad som förvisso var en hög siffra. Och nu siktar vi på att ta 20 procent till på väg mot vårt mål att halvera ledtiderna. Dessutom jobbar vi väldigt innovativt med underhållet av våra elnät, till exempel med drönare, sade Per Eckemark.
Sverige tog hem omröstningen och slutresultatet för Finnkampen blev därmed 2-1 Sverige. Samtliga deltagare tog plats på scenen och poängterade att Sverige och Finland är väldigt nära samarbetspartners och har stort utbyte av varandras kunskap och expertis. Torbjörn Wahlborg sade att det kan ha spelat in i slutresultaten att de flesta av åhörarna kom från Sverige.
Linus Olin