Det har varit många olika turer kring Öresundsverket, det naturgaseldade kraftvärmeverket i Malmö som stod klart 2009 och stängdes ned åtta år senare på grund av låga elpriser och dålig avsättning för fjärrvärmen.
Ägaren Sydkraft, som ingår i Uniperkoncernen, försökte upprepade gånger få till en lösning där verket skulle kunna hållas i beredskap för att stötta elsystemet, men Svenska kraftnät nappade inte på detta. Därefter har Uniper haft en lång process för att sälja verket till asiatiska ägare.
Förändrat säkerhetsläge
Men nu har Svenska kraftnät – med stöd i elberedskapslagen – beslutat att verket ska återställas så att det klarar ödrift senast 2025 och fram till 2030. Det vill säga: elproduktionen ska kunna försörja ett geografiskt avgränsat område med el, utan koppling till det omkringliggande elnätet.
– Bakgrunden är det förändrade säkerhetsläget i vårt närområde. Ur ett totalförsvarsperspektiv är det av yttersta vikt att det i Malmö finns reservkraftsmöjligheter som kan förse samhällsviktiga funktioner med el för att minska samhällskonsekvenserna om den nationella eller regionala elförsörjningen slås ut, säger Ann-Sofie Fahlgren, enhetschef för eleberedskap på Svk i ett pressmeddelande.
Sydkraft får högst 1,1 miljarder kronor för sina kostnader. Det innebär att Sydkraft ersätts med ett engångsbelopp på högst 405 miljoner kronor för att återställa och högst 114 miljoner kronor årligen under perioden 2025-2029 för att upprätthålla ö-driften.
Från den årliga ersättningen ska eventuella intäkter som Sydkraft tillhandahåller från elmarknaderna räknas av. Detta för att undvika att beredskapsmedel snedvrider konkurrensen på elmarknaden, enligt Svk.
Försäljningen stoppas
Försäljningen av verket var i slutskedet och planen var att anläggningen skulle monteras ned i år för vidare transport till Asien. Men nu har försäljningen stoppats.
– Vi har accepterat villkoren för beredskapsåtgärder för Öresundsverket. Det möjliggör att verket stannar i Sverige. Det är glädjande att vi i stället kan bidra till en stärkt förmåga för den sydsvenska elförsörjningen, säger Johan Svenningsson, Country Chairman för Unipers samlade verksamheter i Sverige.
Nu ska Sydkraft göra en ordentlig genomgång av kraftverket. Sedan ska man anställa personal, säkerställa upphandling av bränsle och genomföra andra åtgärder för att kunna återgå till driftskick till 2025.
Johan Wickström