Vi har satt företaget i pant att energiomställningen och elektrifieringen av transporter verkligen sker inom en snar framtid. Vår hemmamarknad måste fungera för att det ska vara möjligt att sälja globalt, det är en överlevnadsfråga."
Budskapet från Scanias representant var kärvt men tydligt när Energiföretagen under våren bjöd in till ett rundabordssamtal med olika aktörer – både från industri, kommun, region och från våra egna branschföretag. Rundabordssamtal är ett möte där flera olika representanter med olika bakgrund träffas för att kommunicera och diskutera en viss fråga. Andemeningen är att alla vid det runda bordet är delaktiga samt att man förankrar och driver en viss sakfråga framåt.
Grundfrågan som låg på det runda bordet denna gång var den snabba elektrifieringen. Bakgrunden var Energiföretagens nya scenarioanalys där man bedömer att Sveriges elbehov redan 2045 kommer bli cirka 330 TWh (jämfört med dagens 140 TWh) och eleffekten kommer nå upp till cirka 50 GW. En stor del av denna ökning beror på industrins omställning för att nå klimatmålen och på tillkomsten av nya elintensiva industrier samt transportsektorns omställning till el.
Elen gjorde sitt intåg i de svenska hemmen för cirka hundra år sedan och förändrade över tid och för alltid människors sätt att leva. Det är den uppfinning som förändrat samhället och vår livsstil mest här i Sverige, och elektrifieringen bidrog till stor del till skapandet av den moderna människan.
Precis som för hundra år sedan sker det nu en omfattande samhällsutveckling i vår tid. Sverige befinner sig i början av en ny samhällsförvandling och vi är snabbt på väg mot en ny elektrifiering. Nu kan vi stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa arbetstillfällen genom att nyttja den unika konkurrensfördel vi har i vårt fossilfria konkurrenskraftiga elsystem – dock krävs det mycket omfattande investeringar i energisystemet.
Det här är en fantastisk möjlighet för oss i energibranschen att kunna bidra till omställningen till det fossilfria samhället. Men många av de lösningar energibranschen måste genomföra för att klara samhällets pågående energiomställning är helt beroende av stabila elnät.
Det var ett tydligt budskap vid det runda bordet – investera, få det att hända, det är bråttom.
I ett Sverige AB-perspektiv är det mycket viktigt att inse att energibranschen måste genomföra omfattande investeringar för att möjliggöra den utveckling som efterfrågas. Den höga investeringstakten kommer att medföra ett negativt kassaflöde för många elnätsföretag, vilket inte är en hållbar situation.
Vi kanske måste inse att det är som när Sverige elektrifierades förra gången: man satsade långsiktigt på ett framtida behov. Det Sverige nu ska genomgå är ytterligare en elektrifiering där Sverige AB måste satsa. Nu handlar det om att skapa investeringsförutsättningar. Sverige behöver en elnätsreglering som understödjer och möjliggör elektrifieringen – inte bromsar den!
Det var ett tydligt budskap vid det runda bordet – investera, få det att hända, det är bråttom. Om det inte så sker så är det förödande för Sverige AB.