Behovet av el ökar kraftigt på Gotland fram till början av 2030-talet. Samtidigt kommer de två befintliga kablarna (160 MW vardera) som drivs av Vattenfall Eldistribution att nå sin tekniska livslängd efter 2035.
Nu har Svenska kraftnäts styrelse beslutat om en ny elförbindelse från fastlandet: två växelströmskablar med en överföringskapacitet på 220 MW vardera. Kablarna ska vara i drift 2031 och den preliminära budgeten är 5,8 miljarder kronor. Beslutet ligger i linje med det uppdrag som regeringen gav Svk i sitt regleringsbrev i december 2022: ”utvidga transmissionsnätet till att även omfatta Gotland”.
Osäkert säkerhetsläge påverkar
Enligt Svenska kraftnät finns det flera faktorer som påverkat beslutet: det osäkrare säkerhetsläget som kräver en trygg och robust elförsörjning på Gotland, omställningen till en koldioxidneutral industri på ön samt den utökade fossilfria elproduktionen, som vind- och solkraft.
– Svk:s beslut om en ny elförbindelse är glädjande och en viktig del i utvecklingen av Gotlands elförsörjning. Beslutet innebär att vi kan följa vår plan för förnyelse och förstärkning av elnätet på ön, säger Kalle Blomberg, vd på Gotland Elnät, i en presskommentar.
Gotlands Elnät – ett dotterbolag till GEAB (Gotland Energi) – planerar att investera närmare två miljarder kronor för att förnya och kapacitetshöja elnätet på ön genom investeringsprogrammet Kapacitet Gotland, som ska pågå till 2040.
Vill snabba på tidsplanen
Hos Gotlands största elkund, cementföretaget Heidelberg Materials (tidigare Cementa), välkomnar man beslutet men företaget tycker att att tidplanen behöver snabbas upp. Heidelberg planerar att bygga en CCS-anläggning på Slite till 2030 och för att klara det krävs en väsentligt förstärkt elförsörjning. Anläggningen ska kunna lagra cirka 1,8 miljoner ton koldioxid per år (cirka 3 procent av Sveriges samlade utsläpp).
– Det är riktigt bråttom nu. Om tre år vill vi kunna fatta ett investeringsbeslut i storleksordningen 10 miljarder kronor i ett av Sveriegs största klimatomställningsprojekt, säger Karin Comstedt Webb, vice vd på Heidelberg Materials i Sverige, i en presskommentar.
Johan Wickström