På en exklusiv men liten yta stod Åsbro Kursgårds vd Mikael Carlsén tillsammans med läraren Patrick Gustafsson. Deras mässplats bestod av ett ståbord med plats för en pc, några broschyrer och en skål med… krokar?
Symboliken i deras närvaro var dock större än hos flera av de betydligt kraftigare monstermontrarna, mycket tack vare regeringens besked att ”branschskolan” ska läggas ner – och mediernas påföljande förvirring kring vad det kommer att innebära.
– Nej, kursgården ska inte avvecklas, log Patrick Gustafsson lugnt.
– Det är ett missförstånd som kan bero på att också regeringen har missförstått och blandat ihop oss med andra branscher. Så det är lite rörigt.
Osmart kompetenshantering
Även om det var fyra år sedan som senaste Elfack gick av stapeln har mycket under veckan varit sig likt som förut. Innovatörerna, entreprenörerna och spetsteknikerna har stått i långa rader. Exempelvis visade Schneider Electrics upp sin nya mjukvara EcoStruxure ADMS ”för framtidens smarta elnät”, ett sedan tjugo år populärt begrepp som ständigt har flyttat smartheten framåt.
Där framme möter man nu samhällets osmarta kompetenshantering. Under Elfacks coronapaus har energibranschens kompetensbrist gått från att vara ett teoretiskt scenario för företagens HR-avdelningar till att på allvar hota elektrifieringen, en slutsats som bland annat Energiföretagens kompetensansvariga Annika Johannesson påpekade under ett föredrag.
Eller som Elfacks ledning själva skrev under på i ett upprop tillsammans med alla elrelaterade branscher. Om elektifieringen stoppar upp ryker också allt som finns i ledningarnas andra ända, som industriomställningen och det som finns kvar av klimatmålen.
Både roligt och oroligt
Under veckan har de tiotusentals mässbesökarna samtidigt haft goda möjligheter att pausa branschens kompetenbekymmer. Över 400 utställare från 23 länder har sett till att det hela tiden har funnits saker att peka på och prata om.
För många har Elfack varit det roligaste som skett på länge, att åter kunna träffa kollegor, lära sig något nytt och utbyta framtidsplaner. Fyra år är dock lång tid. Under tiden har kollegorna blivit färre och framtiden mörkare. Många medarbetare har gått i pension och nya har svårt att hitta in i branschens labyrint. Så när vi en stund stod still mellan montrarna kom kompetensfrågan gärna upp till ytan.
En obegriplig kris
För samhället och Sverige som industrination är situationen nu så akut och siffrorna så dramatiska att läget riskerar att lamslå både det politiska och tekniska konsekvenstänkandet.
Det går inte helt att föreställa sig vad avsaknaden av 14 000 elrelaterade yrkesutbildade människor kan innebära för samhällsutvecklingen. Enligt Svenskt Näringslivs beräkningar befinner Sverige sig där om tolv år, sa någon kraftlöst i förbifarten. Energiföretagen saknar redan 8 000 personer.
Stödet försvann
Under flera år har energibranschen varnat för bristen på elkompetenta ingenjörer, och nu står vi där, påpekade Mikael Carlsén vid Åbrobordet. Och regeringen bidrar genom att ta bort stödet till de så kallade branschskolorna, ett individuellt bidrag till elever på gymnasiets el- och energiprogram som behöver praktisk träning på Åsbro Kursgård.
– Satsningen har varit lyckad men har av både ministrar och andra blandats ihop med andra bristyrken, där stödet inte har haft samma effekt, berättade Patrick Gustafsson.
Saknar översikt
– Bidraget till våra elever ströks ur regeringens budget eftersom inte alla branscher hade lyckats lika bra med att rekrytera elever, sa Mikael Carlsén.
Det är väl både tidens tecken och ödets ironi, menar han. Det mest kritiska bristområdet stryks från agendan och ingen har översikt. Mikael Damberg (S) har dock stolpklättrat i Åsbro, berättade Patrick Gustavsson, dock utan att det imponerade på skolministern.
– Just nu vet vi fortfarande inte vad som händer med den gruppen elever som har hunnit gå halva utbildningen. Förhoppningen är att vi här på Elfack har kunnat lyfta kompetensfrågan så den syns bättre, säger Mikael Carlsén.
Elfack varje årFör att möta elektrifieringens snabba teknikutveckling och ökande kompetensbehov lanserar Svenska Mässan biennalen Update by Elfack som ska gå samtidigt med strategikonferensen Power Electrification Summit. Mässan ska ha ett hundratal utställare och ligga mellan stora Elfack som arrangeras de andra åren. Första Update by Elfack kommer att ske 22–23 maj 2024.
Morten Valestrand