Många aktörer som satsar på batterilager nämner Svenska kraftnäts stödtjänster som den primära drivkraften för sina investeringar. I takt med att elsystemet blir mer väderberoende och volatilt ökar behovet av olika balanserande tjänster som stabiliserar systemet så att frekvensen hela tiden hålls på rätt nivå. Och marknaden för dessa har ökat successivt med stigande priser som följd.
De senaste åren har allt fler stödtjänstleverantörer också anmält sig. Under 2022 förkvalificerade sig anläggningar för närmare 1 400 MW till de sex stödtjänsterna, vilket var nästan en fyrdubbling jämfört med 2021.
– Det har varit ett jättestort gensvar från många aktörer – dels de som är helt nya på marknaden, dels från befintliga aktörer. Det hade jag nog inte förväntat mig, säger Anna Jäderström, ansvarig för balanstjänster på Svenska kraftnät (Svk).
Det är framför allt den nya stödtjänsten FCR-D ned som har ökat, vilken hjälper till att reglera ned frekvensen. Men även FCR-D upp och den snabba reserven FFR (som ska igång på mindre än en sekund) har ökat kraftigt, och här är det batterier som står för en stor del av den nya reserven.
Det finns goda möjligheter att tjäna pengar under lång tid framöver eftersom efterfrågan ökar.
– Batteriernas styrka är att de levererar snabba reserver och att de är väldigt exakta i sin reglering. De flesta aktörer har riktat in sig på FFR eller FCR-D, men i takt med att det blir större batterianläggningar kan de nog även delta på marknader som kräver mer uthållighet, som FCR-n, säger Anna Jäderström
Marknaden för stödtjänster har växt dramatiskt de senaste tre åren – från drygt 1 miljard kronor till drygt 6,5 miljarder kronor 2022.
– Priset på stödtjänster påverkas av elpriset, så 2022 blev ett extremt dyrt år för oss. Alternativet för många av leverantörerna är ju att sälja på dagen före-marknaden.
Enligt tidigare prognoser kommer marknaden fortsätta upp till cirka 8 miljarder kronor under kommande år. Men Svk jobbar nu med en ny framtidsprognos kring stödtjänster som ska släppas i maj och då får vi se om det blir än högre siffror framöver.
– Marknaden är inte på något sätt mättad än. Det finns goda möjligheter att tjäna pengar under lång tid framöver eftersom efterfrågan ökar, säger Anna Jäderström som pekar på att det fortfarande finns vissa trösklar till marknaden som kan hämma potentiella aktörer.
– Det är mycket regelverk kring detta och man måste förkvalificera sig. Sedan behöver du i dagsläget även ha avtal med en balansansvarig som kan skicka bud in till marknaden.
Men denna del kommer ändras. I enlighet med EU-regelverket kring balansering kommer en ny roll att införas på marknaden: leverantör av balanstjänster.
– Då behöver du inte vara balansansvarig för att leverera tjänster. Vi tror att många väntar på att denna roll ska komma. Det öppnar upp för många nya aktörer och kan sätta mer fart på marknaden.
Vilka stödtjänster kommer öka mest i framtiden?
– Dels handlar det om FFR då antalet timmar med låg rotationsenergi blir fler. Men även FCR-D ned kommer fortsätta att öka. Även när det gäller aFRR och mFRR behöver mer volymer säkerställas i förväg och i rätt område. Särskilt viktigt är att det att säkerställa tillräcklig förmåga till nedreglering generellt och uppreglering i södra Sverige, säger Anna Jäderström.
Johan Wickström