– Vi behöver mer fossilfri el av alla kraftslag. Vår planering utgår från att Sverige behöver minst 300 TWh till 2045, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari när hon presenterade det nya utredningsinitiativet (3 maj).
Havsvindkraften väntas stå för en stor andel av den nya elen som behöver tillkomma, men tröga tillståndsprocesser har bromsat utvecklingen. Nu vill regeringen ändra på detta genom att tillsätta en utredning som ska öka takten i utbyggnaden av havsvindkraften.
En lag i stället för två
Bland annat vill regeringen att tillståndsprocesserna för havsvindkraft i den ekonomiska zonen (där regeringen tar beslut) ska samlas i en lag i stället för dagens två lagar.
– Prövningen av havsvindkraften behöver bli mer samordnad, modern och effektiv. Idag är det en snårskog av processer. Vi vill minska de ekonomiska riskerna och öka förutsägbarheten för de aktörer som vill etablera sig, säger Romina Pourmokhtari.
Den viktigaste delen i utredningen, enligt ministern, handlar om att kunna ge aktörer ensamrätt att etablera sig i ett havsområde i ett tidigt skede.
– Idag kan olika aktörer söka tillstånd på samma plats. Och det innebär att vissa företag behöver genomföra dyra projekteringsarbeten innan de kan söka tillstånd och därefter konkurrera med andra aktörer. Ett sådant system är kostsamt både för företagen och för staten som ska hantera alla ansökningar, säger Romina Pourmokhtari.
Staten ska kunna peka ut områden
En annan central del i direktiven handlar om att undersöka möjligheterna att staten ska kunna peka ut särskilt lämpliga områden för havsbaserad vindkraft.
– I flera länder har staten möjlighet att peka ut områden för vindkraftsparker och ta ut underlag för miljöbedömningar. Sådana anvisningssystem är viktiga för att skynda på etableringen av havsvindkraft, säger Romina Pourmokhtari.
Idag har regeringen tio ansökningar för havsvindkraft på sitt bord. Vattenfalls projekt Kriegens Flak, söder om Trelleborg, har nyligen beviljats tillstånd. Fyra projekt ligger hos olika länsstyrelser, medan fyra är på regeringens bord för slutbehandling.
– Dessa handläggs och hanteras i enlighet med våra nuvarande processer. Men vi har tillskjutit 15 miljoner kronor för att hantera detta, säger Romina Pourmokhtari.
Energiföretagen vill se beslut
Energiföretagen ser positivt på utredningsinitiativet som kan ge en tydligare och enklare tillståndsprocess i framtiden.
– Vi välkomnar åtgärder som kan korta och effektivisera tillståndsprocesserna, men vi vill samtidigt understryka vikten av att besluta om tillstånd för de havsbaserade vindkraftparker som redan ligger på regeringens bord, säger Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen.
– Det finns flera vindkraftsparker som redan beretts av länsstyrelsen och som lämnat grönt ljus för dessa och det är bara regeringsbeslutet som saknas.
Utredningen ska presentera sina förslag i juli 2024.
Johan Wickström