Det finska företaget Nevel erbjuder infrastrukturlösningar för industrier och fastigheter samt lösningar för cirkulär ekonomi i Sverige, Finland och Estland. I dagsläget driver företaget 19 fjärrvärmenät i Sverige.
Företagets fokus och affärsidé är cirkulär ekonomi, vilket bland annat sker genom att ta till vara på spillvärme från större industrier på olika platser i landet. Det är dock svårare att genomföra än vad man kan önska sig, enligt André Svensson, projektledare på Nevel.
– Det ska finnas ett fjärrvärmenät och det ska finnas en stor industri, som inte får vara så långt från nätet. Och den industrin ska ha en massa spillvärme, som helst ska finnas alla dagar per år, dygnet runt. Så det är en tröskel, säger André Svensson.
– Vi söker konstant efter det, och när vi väl hittar något sådant företag så tar vi kontakt och frågar vad de har för spillvärme. Sen räknar vi på det och ser om kalkylen går ihop.
Investerade i två värmepumpar
Ett av bolagen där parametrarna klaffat är Trioworld, som tillverkar polyetenlösningar för förpackning och skydd i en anläggning i Smålandsstenar, en industriort med drygt 4 000 invånare. I fjol tecknade Nevel ett tioårigt avtal med Trioworld om att använda deras överskottsvärme i fjärrvärmenätet. Och nu är systemet igång.
Nevel har tidigare använt enbart en pelletspanna till fjärrvärmenätet, men till detta projekt investerade man i två värmepumpar samt rörledningar till Trioworlds produktionsanläggning, för att ta tillvara på överskottsvärmen.
– Deras spillvärme är 38 grader och i vårt nät har vi 90 grader, så då leder vi in deras värme i våra nyinstallerade värmepumpar som trycker upp temperaturen till 90 grader innan vi skickar ut värmen i vårt nät, förklarar André Svensson.
Fabriken har ju legat där sedan 1960-talet, så vi tror och hoppas att den kommer fortsätta vara kvar. Och vi höjer inte priserna för kunderna, utan investeringen ska bära sig själv.
Kostnaderna för pumpar och rör samt arbetet med installationerna ligger på ett mångmiljonbelopp, men André Svensson säger att Nevel kommer att gå med vinst om cirka 8-9 år och påpekar att man redan från start börjar tjäna in utgifterna. Och eftersom värmepannorna har en livslängd på minst 20 år och rören 40–50 år, så finns det potential för en lönsam affär.
– Fabriken har ju legat där sedan 1960-talet, så vi tror och hoppas att den kommer fortsätta vara kvar. Och vi höjer inte priserna för kunderna, utan investeringen ska bära sig själv.
Kompletterar med värmepumpar
Generellt är energivolymerna från Trioworld så pass stora att restvärmen från produktionen räcker till att täcka hela behovet i Smålandsstenars fjärrvärmenät. När Trioworld inte är i drift i juli månad och tre veckor under jul och nyår, så kompletterar Nevel med pelletspannan och har även en oljepanna som reserv för att säkerställa nätdriften.
Och plastfilmsproducenten såg enbart fördelar när de blev tillfrågade om att kliva in i projektet.
– Vi är en processindustri som konsumerar rätt så mycket el varje år för att smälta ner och sedan kyla våra produkter. Med den här lösningen kan vi spara några kilowattimmar, samtidigt som vi kan utnyttja energi på ett mer effektivt sätt och minska utsläppen, säger Fredrik Cato, teknisk chef på Trioworld.
Han framhåller att bolaget primärt inte gör detta för att tjäna pengar, men att det är ett bra sätt att röra sig mot mer hållbara och cirkulära förhållanden.
– Vi omsätter ju två miljarder kronor varje år, så det här handlar för oss om kaffepengar; absolut inte över ett sjusiffrigt belopp. Men givet diskussionerna kring energi, effektbrist och Rysslands krig i Ukraina med de påföljande gaspriserna, så tycker vi förstås att det är trevligt att bidra med det vi har. Och att elda för kråkorna är ju ingen höjdare, så vi blev glada när vi fick möjlighet att göra detta med Nevel, säger Fredrik Cato.
Tittar på fler möjligheter
Nevel tittar nu på andra möjligheter i Smålandsstenar att utveckla och utöka den lokala fjärrvärmeinfrastrukturen.
– Den bästa miljöinsatsen man kan göra är att ta tillvara på det som redan finns där. Vi har gjort en liten scanning i området, det finns ju en hel del plastföretag i kommunen som också har spillvärme eftersom de värmer upp plasten i någon form. Sen finns det andra företag i kommunen, bland annat fryslager, och där är fördelen att de är i drift året runt utan uppehåll. Men just nu är det fokus på det vi just sjösatt, säger André Svensson.
Jan Hallman