– Nu driver vi upp tempot, sa Ulf Kristersson när han under tisdagsmorgonen (16 maj) meddelade att regeringen kvällen innan godkänt två av de tio vindkraftparker i ekonomisk zon som under lång tid väntat på slutligt tillståndsbesked.
Det handlar dels om Vattenfalls projekt Kattegatt Syd, drygt 2,5 mil väster om Falkenberg, med 80 verk, dels Galene, ett par mil utanför Varberg, med 21 vindkraftverk. Här står ett dotterbolag till OX2 som projektägare, men detta projekt har bara fått tillstånd för drygt 20 vindkraftverk med 1,5 TWh – företagets totala projektansökan i området är det fyrdubbla.
Motsvarar ett kärnkraftverk
Sammantaget innebär beslutet ändå grönt ljus för runt 100 vindkraftverk med en totalproduktion på cirka 6,5 TWh el i ett område där elbehovet kommer öka kraftigt framöver.
– Det här kommer att ge ett stort tillskott och motsvarar ungefär ett normalstort kärnkraftverk säger Ulf Kristersson som dock betonar att den här typen av besluten innebär målkonflikter:
– Lokala miljöhänsyn kan ibland behöva stå tillbaka för långsiktiga klimatintressen.
Båda havsvindparkerna har fått Natura 2000-tillstånd av Länsstyrelsen, men dessa beslut har överklagats av olika miljöorganisationer och kan komma att få nej i domstol.
Även försvarsintressen kan komma i kläm. Försvarsmakten har motsatt sig planerna då de kan medföra ”påtaglig skada” på Sveriges intressen, men nu får de foga sig i regeringens bedömning.
– Vindkraftsaktörerna ska samråda med försvaret kring höjd, placering och antal. Men vi har gjort den översiktliga avvägningen och bedömningen. Det här är viktigt för den svenska energiförsörjningen och efterlängtat av industrin i södra och västra Sverige, säger Ulf Kristersson.
Förra våren gav regeringen grönt ljus även till Vattenfalls projekt Kriegers Flak söder om Trelleborg. Med dagens beslut innebär det att regeringen godkänt runt 150 havsbaserade vindkraftverk i Sveriges ekonomiska zon för byggnation under de kommande åren.
"Välkommet beslut"
På Svensk Vindenergi är man nöjd med dagens regeringsbesked:
– Dagens besked från regeringen är mycket välkommet. Det är bråttom att få till elproduktion för att säkra industrins klimatomställning och Sveriges konkurrenskraft. Att regeringen då håller uppe tempot och visar handlingskraft är mycket positivt, säger Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi.
Samtidigt påpekar organisationen att två viktiga saker återstår: att projektet får nätkoncession och att det får investeringsbeslut. Därför efterlyser man åtgärder för att påskynda nätanslutning och investeringsförutsättningar skulle kunna korta ledtiderna innan byggnation.
Även Energiföretagens vd Åsa Pettersson välkomnar besluten:
– En stor del av den el som ska försörja industrins omställning till fossilfritt väntas komma från havsbaserad vindkraft. Dagens besked från regeringen är därför mycket välkommet, säger Åsa Pettersson.
– Men vi noterar emellertid att det fortfarande saknas fullständiga tillstånd som möjliggör byggstart, eftersom de så kallade Natura 2000-besluten överklagats och ska hanteras i Miljödomstolen samt att besluten angående kabeldragningarna på havsbotten kvarstår för båda vindparkerna. Det belyser behovet av en effektiv och förutsägbar tillståndsprocess, om vi ska lyckas med en fördubbling av elsystemet, avslutar Åsa Pettersson.
Johan Wickström