Energi 2023 lockade runt 400 personer till Clarion Hotel i Stockholm som där kunde ta del av ett välfyllt program, som spände från cybersäkerhet och elsystemets robusthet till kompetensförsörjning. På plats på scenen fanns såväl elkunder, politiker och forskare som energiföretagen själva för att ge sin syn på de mest centrala frågorna i branschen.
Här kommer 13 citat från Energi 2023 som ger en fingervisning om bredden på diskussionerna:
Det behövs lite kärlek, förståelse och omsorg för energisystemet.
I sitt invigningstal betonade energi- och näringsminister Ebba Busch vikten av att bygga upp ett robust elsystem som kan leverera minst 300 TWh 2045 och där alla fossilfria kraftslag ska bidra. Och i detta jobb vill hon gärna ha goda idéer och inspel från energibranschen – ”för ni förstår vad jag menar”.
Hon uppmanade också branschen att fortsätta att kommunicera om energifrågorna för att öka kunskapsnivån hos gemene man, så att fler till exempel kan förstå skillnaden mellan effekt och energi.
2027 kommer elflödena gå norrut
Den industriella omställningen betyder att vi måste bygga ny elproduktion i hela landet, sa Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät.
Hon konstaterade även att elbehovet i SE1 kommer överstiga elproduktionen redan 2027. Det gör att elflödena då tidvis kommer gå norröver istället för söderut som idag och att priserna jämnas ut över hela landet.
Vi brukar köpa el för 1 miljard, men under förra året köpte vi för 4 miljarder kronor”
I konferensens kundpanel satt Holmens vd Henrik Sjölund som var bekymrad över företagets elnota under 2022 och berättade att företaget tvingats stanna och starta sina produktionsprocesser på ett helt annat sätt än tidigare på grund av de höga elpriserna.
Han meddelade att företaget också kan bidra på kommande marknader för förbrukningsflex – ”vi kan dra ned 400 MW väldigt snabbt”.
Vi kan öka Sveriges nettoexport med 30 miljarder kronor”
H2 Green Steel har påbörjat sin etablering i Boden för produktion av fossilfritt stål och räknar med att kunna skapa 10 000 direkta och indirekta jobb till senast 2030 då vi är i full drift, sa Luisa Orre, Chief Procurement Officer på företaget.
Det blir en ”superutmaning” att få tag i all denna kompetens, men företaget samverkar med Bodens kommun, yrkeshögskolor och tekniska högskolor, berättade Orre.
Vi måste ha örat mot rälsen och vara relevanta för våra kunder”
Per-Anders Gustafsson, vd på Göteborg Energi, ville ha tätare dialog med sina kunder – ”det är bättre att samlas i rum än att skriva debattartiklar”.
Han oroade sig också för takten i omställningen nu när ”ett helt Malmö” ska in i Göteborg räknat i effekt – ”det måste gå snabbare”.
Vi ligger i innerkurvan inför omställningen”
– Energiomställningen är en jättechans för Sverige med vårt fossilfria elsystem, sa Energiföretagens vd Åsa Pettersson. Men det är bråttom och ingen klarar det på egen hand – vi måste göra arbetet tillsammans.
Och där har energibranschen ett stort ansvar att genomföra och bygga ut systemen, ”men vi behöver rätt förutsättningar för elnät och produktion”.
Det är bra att kärnkraft åter är på agendan, men det är inte lösningen på alla frågor”
Vattenfalls vd Anna Borg gjorde en bred beskrivning av företagets planer, där kärnkraften nu åter kommit i fokus, till exempel genom företagets förstudie om två småskaliga reaktorer (SMR) i Ringhals. Men de stora investeringarna i närtid handlar om vindkraftsparker, bland annat Hollandse Kust Zuid som kommer att bli störst i världen när den invigs 2023.
Anna Borg berättade också om de nya industriella värdekedjor som företaget medverkar i, till exempel fossilfritt stål – ”det är inte frågan om det kommer hända, utan det är frågan om det kommer hända här i Sverige eller nån annanstans”.
Vem som helst i publiken skulle kunna skissa ut en energiöverenskommelse på en halvtimme”
Rickard Nordin, centerpartiets talesperson i energifrågor, visade viss frustration över att det ännu inte blivit någon ny energiöverenskommelse mellan partierna, ”trots att vi är överens om det mesta och att det redan finns en massa saker på plats som vi skulle kunna börja med”.
Innan dess hade moderaternas talesperson Mats Green sagt att ”dörren alltid står öppen” till regeringen, varpå socialdemokraternas talesperson Fredrik Olovsson kontrade med: ”nej, det stämmer inte, den är låst, och senast jag var där stod det en vakt utanför”, vilket ledde till viss munterhet i publiken.
Efter meningsutbytet ställde moderatorn Anna Olin Kardell en fråga till publiken om de tyckte att politikerna är lösningsorienterade – väldigt få räckte då upp handen.
Miljöbalken kom inte som ett brev från himlen”
Mats Green, moderaternas talesperson i energifrågor, tycker att man måste ta ett helhetsgrepp om tillståndsprocesserna och då även se över miljöbalkens utformning. Han menade också att Sverige borde se hur Finland jobbar – ”för där går det extremt snabbt”.
Om vi inte lyckas att rekrytera nu kommer vi aldrig att lyckas”
Ellevios vd Johan Lindehag sa att det är ”slagläge” för energibolagen – och att företagen har ett ansvar att förklara hur ”cool” branschen är. ”Vi kan inte bara peka på politikerna och säga att de ska lösa våra rekryteringsproblem.”
Johan Lindehag menade också att energibranschen är ganska konservativ och ”måste våga släppa in människor från andra branscher med andra perspektiv”.
Han berättade även om Ellevios satsning på en ny företagskultur för att attrahera och behålla personal. Satsningen har bland annat lett till att antalet kvinnor i företaget ökat med 42 procent under de senaste fem åren.
Vi vill beröra och skapa stolthet”
Trollhättan Energi arbetar med en konsekvent kommunikationsplan under devisen ”Det lokala kundägda energibolaget”. För att locka fler till bolaget har man gjort en kampanjfilm som skapat stor lokal uppmärksamhet och lett till att bolaget uppfattas som ”den goda kraften för generationer”, enligt Fredrik Apelberg, som arbetar med HR-frågor på Trollhättan Energi.
– Vi behöver kommunikation som når in och inte bara ut, sa Fredrik som också betonade vikten av långsiktiga samarbeten med skolor på olika nivåer.
Vi kan inte bara fortsätta att prata om klimatomställning som hot och kostnader”
Johan Kuylenstierna, generaldirektör för forskningsrådet Formas, betonade möjligheterna med energiomställningen som till exempel bättre luft och mer effektiva transporter.
Vi behöver skapa en ”berättelse som attraherar människor”– det handlar inte bara om hot även om koldioxidkurvan fortfarande går uppåt och vi är mitt inne i en systemkris.
Vad som händer i Kina påverkar hur mycket bageriet i Malmö betalar för sin el”
Energiforsks vd Markus Wråke avslutade hela konferensen med en global utblick, bland annat pekade han på Kinas stora inflytande på alla värdekedjor inom energimarknaden. Även det amerikanska IRA (Inflation Reduction Act) kommer påverka EU då 400 miljarder dollar ska pumpas ut till amerikanska energisatsningar under kommande tio år. Till exempel kommer grön vätgas subventioneras med ungefär 3 dollar kilot, vilket ”gör att det nästan blir gratis”.
”Världens svar på krisen är inte optimalt men vi måste förhålla oss till det”, sa Markus Wråke och menade att vi måste fatta beslut under stor osäkerhet och vara beredda på flera olika scenarier.
Och sedan avslutade han med en liten känga till energibranschen: ”Med några få undantag ser jag ingen ökning av forskning och innovation i energibranschen. Ni behöver steppa upp för att vara förberedda och ytterst sett lönsamma.”
Johan Wickström